Οι Αρχές δείχνουν ISIS, ο ηγούμενος του Σινά μιλάει για «ατύχημα»

Οι Αρχές δείχνουν ISIS, ο ηγούμενος του Σινά μιλάει για «ατύχημα»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι αιγυπτιακές αρχές μιλούν επισήμως για τρομοκρατικό χτύπημα τζιχαντιστών εναντίον αστυνομικού φυλακίου που φρουρεί την ελληνορθόδοξη Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, με δύο αστυνομικούς νεκρούς και άλλους τέσσερις τραυματίες, ο ηγούμενος του μοναστηριού Δαμιανός, μιλώντας στην «Κ», κάνει λόγο για «ατύχημα» και χαρακτηρίζει το συμβάν, για το οποίο ανέλαβε ήδη την ευθύνη το ISIS, «τίποτα το ιδιαίτερα σοβαρό».

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή αστυνομία, ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ προχθές το βράδυ σε ένα από τα αστυνομικά φυλάκια που ελέγχουν τους διερχομένους σε μικρή απόσταση από τη μονή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο φρουροί και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις. Λίγες ώρες μετά, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Ολα αυτά μερικές μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Αίγυπτο του Πάπα Φραγκίσκου και του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπου θα συναντηθούν με τον μέγα μουφτή για να απευθύνουν από κοινού μήνυμα ειρήνης, και λίγες εβδομάδες μετά το αιματοκύλισμα σε ιερό ναό των χριστιανών του Καΐρου, επίσης από το Ισλαμικό Κράτος.

Στην ερώτησή μας για όσα γνωρίζει αναφορικά με το αιματηρό γεγονός, που έγινε σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το μοναστήρι, ο κ. Δαμιανός απάντησε: «Οπως μάθαμε σε ένα από τα αστυνομικά φυλάκια που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση για τον έλεγχο των εισερχόμενων τουριστών-προσκυνητών συνέβη ένα ατύχημα. Καθαρίζοντας το όπλο του ένας φρουρός, αυτό εκπυρσοκρότησε σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις. Κάποιοι στο μοναστήρι είπαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, εντός του οποίου υπήρχαν περί τους 60 προσκυνητές και επικρατούσε απόλυτη ησυχία, αλλά δεν υπήρξε αναστάτωση».

Ο καθηγούμενος προσέθεσε για το περιστατικό ότι η αστυνομία ενίσχυσε, αμέσως μετά, τις φρουρές της στη διαδρομή προς τη μονή «για ψυχολογικούς λόγους», ενώ κάποιοι εκ των προσκυνητών αναχώρησαν εσπευσμένα χθες.

Είπε ακόμη πως ο ίδιος και οι περίπου 30 μοναχοί που εγκαταβιούν στο ιστορικό μοναστήρι αισθάνονται απολύτως ασφαλείς και πως το αιγυπτιακό κράτος λαμβάνει αυστηρά μέτρα προστασίας της μονής.

Ωστόσο, η εκδοχή του ηγουμένου εμφανίζεται να αποκλίνει διαμετρικά από εκείνη των Αρχών, που μίλησαν για εναντίον τους τρομοκρατικό χτύπημα, γεγονός που ερμηνεύεται από εκκλησιαστικές και διπλωματικές πηγές ως προσπάθεια υποβάθμισης του χτυπήματος από την ηγεσία της μονής, η οποία συγκεντρώνει τεράστιο προσκυνηματικό ενδιαφέρον και προσελκύει χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο.

Ο κ. Δαμιανός είπε ακόμη πως, εκτός από τη μεικτή δύναμη στρατού και αστυνομίας, τη μονή φρουρούν παραδοσιακά και φυλές βεδουίνων, οι οποίες ζουν από τον τουρισμό και απασχολούνται σε έργα του μοναστηριού.

«Μετά τον Θεό, προστάτες μας είναι οι Βεδουίνοι. Είναι νομάδες από παλιά και είναι αφιερωμένοι στη μονή. Η μονή είναι το μεγαλύτερο σπίτι τους. Εχουμε στενές σχέσεις, μας προστατεύουν. Δεν περνάει ούτε μύγα μέσα». Λέγεται μάλιστα ότι, όταν μετά την άνοδο του Χομεϊνί στην εξουσία και την εγκαθίδρυση ισλαμικής δημοκρατίας στο Ιράν, εμφανίστηκαν φανατικοί ισλαμιστές στο Σινά και αξίωσαν την αποχώρηση των μοναχών από τη μονή της Αγίας Αικατερίνης, εκδιώχθηκαν βίαια από τους Βεδουίνους.

Παρά την παγκόσμια αίγλη της μονής –ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας πρωτοστάτησε στη συγκέντρωση χρημάτων για την αναστήλωση της βιβλιοθήκης της μονής με τον μεγαλύτερο αριθμό θρησκευτικών χειρογράφων μετά το Βατικανό– εθνικιστικοί και ισλαμικοί κύκλοι στην Αίγυπτο την έχουν θέσει στο στόχαστρό τους.

Στο βόρειο Σινά, πάντως, και σε απόσταση από το μοναστήρι μαίνονται οι συγκρούσεις ακραίων ισλαμιστών που καταφθάνουν μέσω της Λωρίδας της Γάζας και αρχών ασφαλείας της Αιγύπτου.

«Γίνονται μάχες εκεί, έρχονται από τις υπόγειες στοές τζιχαντιστές και αναμειγνύονται με Βεδουίνους προσπαθώντας να τους ριζοσπαστικοποιήσουν», είπε ο ηγούμενος κ. Δαμιανός και εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο, από τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα του ΙSIS στην Αίγυπτο, δεκάδων Κοπτών χριστιανών, με τους οποίους, όπως τόνισε, «έχουμε άριστες αδελφικές σχέσεις, ανεξαρτήτως αν ανήκουν σε άλλη ομολογία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή