Πιο ψηλά ο πήχυς στις επαναληπτικές εξετάσεις

Πιο ψηλά ο πήχυς στις επαναληπτικές εξετάσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβρη σε όλα τα μαθήματα, με όριο εισαγωγής και υποβολή μηχανογραφικού πριν την εξέταση, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας σήμερα στη Βουλή για όσα παιδιά Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου (αρχίζουν 6/6 για τα ΕΠΑΛ και 7/6 για τα ΓΕΛ). Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά το υπουργείο Παιδείας θέτει φραγμούς σε όσους υποψηφίους θελήσουν να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία κατά τις επαναληπτικές εξετάσεις στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν έχουν πάει καλά στις αρχικές και άρα ασκήσουν καταχρηστικά το δικαίωμα. Άλλωστε και η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείεται κάποια παιδιά να επικαλούνταν ασθένεια σε ένα μάθημα, ελπίζοντας ότι θα έχουν καλύτερη τύχη αν εξεταστούν τον Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατετέθη, οι επαναληπτικές εξετάσεις θα οργανώνονται μαζί με τις εξετάσεις των αποφοίτων εξωτερικού. Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει σε γενικές γραμμές τα εξής:

– Ως λόγοι δικαιολογίας για να απουσιάσει ένας υποψήφιος από κάποιο μάθημα και να μπορεί να συμμετάσχει στις επαναληπτικές εξετάσεις, ορίζονται είτε σοβαρό πρόβλημα υγείας, είτε ψυχική οδύνη (π.χ. απώλεια συγγενούς) μέσα στον μήνα που προηγείται των εξετάσεων και μέχρι τη λήξη αυτών.

– Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, θα διεκδικήσουν θέσεις καθ' υπέρβαση του γενικού αριθμού των εισακτέων, ο αριθμός των οποίων θα είναι ίσος με το 0,5% του αρχικού ανά τμήμα.

– Προϋπόθεση για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ή σχολή είναι οι υποψήφιοι να συγκεντρώσουν στις επαναληπτικές εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτή του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων της τακτικής περιόδου.

– Οι υποψήφιοι των επαναληπτικών εξετάσεων θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο στην ίδια προθεσμία με τους υποψηφίους της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή η υποβολή του μηχανογραφικού ορίζεται από τα μέσα Ιουνίου και η προθεσμία κλείνει λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

Με τη νέα ρύθμιση δυσχεραίνεται η πρόσβαση στα ΑΕΙ των παιδιών που θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις. Και αυτό διότι πρώτον, τα παιδιά θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει, και όχι μόνο σε εκείνα που απουσίασαν τον Ιούνιο. Δεύτερον, καθιερώνεται όριο εισαγωγής που ορίζεται στις μονάδες του τελευταίου εισακτέου από τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου. Τρίτον, η αναλογία επιτυχίας σίγουρα θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου, και ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των παιδιών που θα εξεταστούν τον Σεπτέμβρη, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των θέσεων περιορίζεται στο 0,5 % του αρχικά ορισθέντα για κάθε τμήμα και σχολή.

Επίσης με άλλη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ορίζεται το ειδικό ποσοστό θέσεων κατόχων πτυχίου ΕΠΑΛ στα ΤΕΙ, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 20% του συνόλου των υποψηφίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή