Σε χαμηλό ύψος πετούσε το μοιραίο ελικόπτερο

Σε χαμηλό ύψος πετούσε το μοιραίο ελικόπτερο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χαμηλή νέφωση και οι αναγκαστικές προσαρμογές που έκανε ο κυβερνήτης στην πορεία του μοιραίου «Χιούι» από τη Λάρισα μέχρι την πτώση του στο Σαραντάπορο εξετάζονται από την επιτροπή που έχει αναλάβει την έρευνα των αιτιών που οδήγησαν τέσσερις αξιωματικούς σε πρόωρο θάνατο και μια υπαξιωματικό στο νοσοκομείο. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι, όταν η νέφωση είναι σε χαμηλό ύψος, όπως ήταν προχθές το πρωί, ο χειριστής έχει δύο επιλογές, είτε να ανεβεί πάνω από τα σύννεφα, όπου θα έχει πολύ κακή ορατότητα, είτε να κατέβει κάτω από αυτά, προκειμένου να ακολουθήσει κάποιον δρόμο. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως ο άτυχος χειριστής ακολούθησε μια ανάλογη πορεία, είναι ωστόσο απολύτως σίγουρο ότι πέταξε κάτω από τα σύννεφα, δηλαδή κάτω από 170 μέτρα.

Φως στις έρευνες αναμένεται να ρίξει και η κατάθεση της αρχιλοχία Βασιλικής Πλεξίδα, όταν η κατάστασή της το επιτρέψει. Μετά το δυστύχημα έχουν ξεκινήσει διάφορες συζητήσεις, ανάμεσα στις οποίες και το αν είναι αναγκαίες οι πτήσεις επιτήρησης στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας. Αυτές οι πτήσεις πύκνωσαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, κυρίως μετά την ένταση που επικρατούσε στην περιοχή της Ειδομένης αλλά και τη ρητορική αντιπαράθεση με την Αλβανία.

Εν τω μεταξύ χθες, πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα στη Λάρισα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, στην ίδια πόλη. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι εξόδιες ακολουθίες του υποστράτηγου Γιάννη Τζανιδάκη στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου και του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας. Με αφορμή την πτώση του «Χιούι» και τον θάνατο των τεσσάρων στρατιωτικών, ο κ. Π. Καμμένος έδωσε εντολή στον προϊστάμενο των Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ, υποστρατηγό κ. Ζαχ. Πρασσάκη, να ζητήσει εξαίρεση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τη ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό που έθεσε τα νέα ηλικιακά όρια χηρείας. Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, η σύνταξη χηρείας για πρόσωπα κάτω των 55 επιδίδεται για τρία χρόνια και μετά διακόπτεται, έως ότου ο δικαιούχος κλείσει τα 55. Με την εγκύκλιο του κ. Πρασσάκη ζητείται, αρχικά, να ληφθεί μέριμνα για τους τέσσερις οικείους των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος, αλλά και να υπάρξει γενικότερη ρύθμιση του συγκεκριμένου άρθρου, λόγω των κινδύνων που έχει το επάγγελμα των στρατιωτικών, αλλά και της περιορισμένης δυνατότητας ενασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή