ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οριο εισαγωγής και μηχανογραφικό πριν από την εξέταση

orio-eisagogis-kai-michanografiko-prin-apo-tin-exetasi-2186190

Πιο ψηλά θέτει το υπουργείο Παιδείας τον πήχυ για την εισαγωγή στα ΑΕΙ όσων μετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις, που φέτος θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, σε όλα τα μαθήματα, με όριο εισαγωγής και υποβολή μηχανογραφικού πριν από την εξέταση. Αυτά προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Παιδείας χθες στη Βουλή για όσα παιδιά Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Το υπουργείο, παρότι αρχικά αποφάσισε την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων, μετά τις αντιδράσεις γονιών τελικά τις επανέφερε, θέτοντας ωστόσο φραγμούς με στόχο να αποτρέψει όσους υποψηφίους θελήσουν να ασκήσουν καταχρηστικά την ευκαιρία των επαναληπτικών επειδή θα διαπιστώσουν ότι δεν έχουν πάει καλά στις αρχικές. Η δικαιολόγηση των νοσημάτων ως λόγος απουσίας «θα γίνει κάτω από εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις διότι υπάρχει, όπως ξέρετε, και μία “εκμετάλλευση”» ανέφερε χθες στη Βουλή ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση του Ανδρ. Λοβέρδου.
Αυστηροποίηση

Μάλιστα, το υπουργείο δήλωσε ότι «με την τροπολογία αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στις επαναληπτικές, ώστε να διασφαλιστεί η ισονομία όλων των υποψηφίων αλλά και να κάνουν χρήση της διάταξης όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη». Πάντως, για τον λόγο αυτό το υπουργείο δέχεται κριτική, αφού η αυστηροποίηση, και κυρίως η θέσπιση ορίου εισαγωγής, θα πλήξει τους υποψηφίους. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

• Οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα και όχι μόνο σε εκείνα στα οποία θα απουσιάσουν δικαιολογημένα, όπως έως πέρυσι. Αρα, όσοι δεν συμβεί να απουσιάσουν στο πρώτο εξεταζόμενο μάθημα (Εκθεση), θα αναγκαστούν να εξετασθούν δύο φορές σε τουλάχιστον ένα μάθημα.

• Οι εξετάσεις θα διοργανωθούν τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με τις εξετάσεις των παιδιών Ελλήνων εξωτερικού για τη μείωση του κόστους, και όχι τον Ιούνιο, μετά τις τακτικές όπως έως πέρυσι.

• Ως λόγοι δικαιολογημένης απουσίας από τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου ορίζονται το σοβαρό πρόβλημα υγείας και η ψυχική οδύνη (π.χ. λόγω απώλειας στενού συγγενούς) μέσα στον μήνα πριν από τις εξετάσεις και έως τη λήξη τους.

• Οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές θα διεκδικήσουν θέσεις καθ’ υπέρβαση του γενικού αριθμού εισακτέων. Η καθ’ υπέρβαση θέσεις θα είναι το 0,5% του γενικού ανά τμήμα.

• Ορος για την εισαγωγή σε ΑΕΙ είναι οι υποψήφιοι να συγκεντρώσουν στις επαναληπτικές βαθμολογία τουλάχιστον ίση με του τελευταίου επιτυχόντος στη σχολή κατά τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου.

• Παρότι θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, οι υποψήφιοι των επαναληπτικών θα καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο στην ίδια προθεσμία με τους υποψηφίους της τακτικής περιόδου (πέρυσι από 23/6 έως 8/7). Με τη νέα ρύθμιση, η αναλογία επιτυχίας θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με τις εξετάσεις της τακτικής περιόδου, και ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς εξαρτάται από το συνολικό αριθμό των παιδιών που θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των θέσεων περιορίζεται στο 0,5% του αρχικά ορισθέντος.