60 παράτυποι μετανάστες πίσω στην Τουρκία

60 παράτυποι μετανάστες πίσω στην Τουρκία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένες επιχειρήσεις για την επαναπροώθηση αλλοδαπών των οποίων η αίτηση ασύλου έχει κριθεί αρνητική και σε δεύτερο βαθμό πραγματοποιεί η αστυνομία στα νησιά. Χθες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 60 παράτυποι μετανάστες – 56 από το Πακιστάν, τρεις από το Μπαγκλαντές και ένας από το Νεπάλ, όλοι άνδρες. Η αποστολή υπό την ευθύνη της αστυνομίας με τη συνδρομή του Frontex –κάθε μετανάστης πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από δύο άτομα– ξεκίνησε από την Κω με προορισμό το λιμάνι Γκιουλούκ της Τουρκίας.

Οσον αφορά τη διαδικασία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, στελέχη της αστυνομίας δηλώνουν ότι παρά τις πολιτικές αναταράξεις η γειτονική χώρα εμφανίζεται συνεπής στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (Μάρτιος 2016).

Ανέφεραν επίσης ότι το γεγονός πως οι μεταναστευτικές ροές σε Λέσβο, Κω και Λέρο, νησιά από τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί επαναπροωθήσεις, έχουν μειωθεί σημαντικά δείχνει ότι οι λαθροδιακινητές έχουν λάβει το μήνυμα. Πρόκειται για τα νησιά όπου υπάρχει η δυνατότητα να τεθούν υπό περιορισμό οι μετανάστες των οποίων το αίτημα ασύλου τους απορρίπτεται.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επαναπροωθηθεί στη Τουρκία:

• Με βάση την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, 1.074 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

• Με βάση το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.196 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.

• Με βάση τη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 63 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας.

Παράλληλα χθες, 25 Πακιστανοί έφθασαν στην Αθήνα, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα για εθελούσιες επιστροφές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται η μεταφορά άλλων 28 ατόμων από τα νησιά στην Αθήνα, προκειμένου και αυτοί να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η χρηματοδότηση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους με 1.000 ευρώ εφόσον προέρχονται από τα νησιά και με 500 ευρώ εφόσον πρόκειται για μετανάστες που προέρχονται από την ενδοχώρα.

Από την έναρξη εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω ΔΟΜ 1.033 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας διά θαλάσσης από την Τουρκία.

Aντιδράσεις στη Χίο

Ωστόσο, οι αντιδράσεις στη Χίο για τη δημιουργία κλειστού κέντρου συνεχίζονται. Χθες μέλη του δικηγορικού συλλόγου του νησιού επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα του εγκλωβισμού επί πολλούς μήνες προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ απάντησε σε επιστολή της Παγχιακής Επιτροπής (επιτροπή φορέων, επαγγελματιών και πολιτών στη Χίο για το προσφυγικό). Στην επιστολή επισημαίνεται η πρόθεση της Επιτροπής να στηρίξει την ανάπτυξη στα νησιά με συγκεκριμένα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή