Ενταση και προσαγωγές στη Σούδα της Χίου

Ενταση και προσαγωγές στη Σούδα της Χίου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκρυθμο παραμένει το κλίμα στη Χίο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Σούδα, όταν άτομα που φέρονται να είναι οπαδοί της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στους μετανάστες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Η αστυνομία προσήγαγε πέντε Χιώτες, δύο εκ των οποίων αναμενόταν να οδηγηθούν χθες στον εισαγγελέα για απρόκλητη επίθεση στους πρόσφυγες. Μάλιστα ο ένας κατηγορείται για αντιποίηση Αρχής, καθώς παρίστανε τον αστυνομικό και επιχείρησε να «ελέγξει» τους πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας βία. Οι δύο συλληφθέντες έχουν απασχολήσει ξανά την αστυνομία στο παρελθόν για ανάλογες βίαιες ενέργειες. Η υπόθεση θα εξεταστεί σε τακτική δικάσιμο τη Δευτέρα, ωστόσο η εισαγγελέας απαγόρευσε στους δύο συλληφθέντες –που αφέθηκαν ελεύθεροι– να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με πρόσφυγες.

Στο δημοτικό συμβούλιο

Ολα ξεκίνησαν νωρίτερα την Πέμπτη το απόγευμα, όταν σημειώθηκε μεγάλη ένταση στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός ημερησίας διατάξεως, για το θέμα της δημιουργίας δομής φροντίδας Υγείας από την ισπανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Salvamento Maritimo Humanitario (SMH) σε τμήμα του κτιρίου της πρώην κλινικής Αυγουστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν πρόθεση να βοηθήσουν τους μετανάστες μεταφράζοντας συνταγές και ιατρικές συμβουλές και παρέχοντας υποστήριξη, εφόσον για να λειτουργήσουν «κλινική» απαιτείται ειδική άδεια. Μάλιστα, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου προχθές, είχαν μισθώσει τον χώρο για ένα χρόνο και σύντομα σχεδίαζαν να ξεκινήσουν εργασίες ανακαίνισης.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι ζήτησαν από τον δήμαρχο να μην επιτρέψει τη λειτουργία της δομής της ΜΚΟ SMH, διαβάζοντας σχετικό ψήφισμα. Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και ακραία στοιχεία, πραγματοποιώντας εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη Χίο. Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου σημειώθηκαν ένταση και προπηλακισμοί αρχικά από ακραία στοιχεία, όμως τελικά στράφηκαν όλοι εναντίον όλων.

Πάντως, κατά της δραστηριοποίησης των ΜΚΟ στο νησί τάχθηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί έχει διαδοθεί ευρέως η αντίληψη ότι οι αφίξεις προσφύγων συνεχίζονται ειδικά προς τη Χίο, λόγω των ΜΚΟ που συνεργάζονται με τους διακινητές έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ροής κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αν σταματήσουν να έρχονται οι πρόσφυγες, όλοι αυτοί θα χάσουν τη δουλειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά επαγγελματίας του νησιού. Υπό την πίεση του κλίματος που είχε δημιουργηθεί, ο δήμαρχος της Χίου Μανώλης Βουρνούς συναντήθηκε χθες με εκπρόσωπο της SMH και τους ζήτησε να αποχωρήσουν από το νησί, καθώς οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Χίο πρέπει να εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό και όχι να κινούνται αυτόνομα κατά βούληση.

Στη Σάμο 26 μετανάστες

Στο μεταξύ, στη Σάμο έφθασαν το τελευταίο 24ωρο ακόμα 26 μετανάστες από την Τουρκία. Στη Λέρο, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται από χθες κλιμάκιο της αστυνομίας προκειμένου να οργανωθεί αποστολή επιστροφής στην Τουρκία μεταναστών που δεν εγκρίθηκε το αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή