«Γύρισα για να αποδείξω ότι μπορούμε να “επιχειρούμε” στην Ελλάδα»

«Γύρισα για να αποδείξω ότι μπορούμε να “επιχειρούμε” στην Ελλάδα»

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πράμνειος οίνος, το κρασί που παράγεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ικαρία, είναι ένα από τα πολλά καλά κρυμμένα μυστικά πίσω από τη μακροζωία των Ικαριωτών. «Ο Ιπποκράτης το συνταγογραφούσε ως αντίδοτο σε πολλές ασθένειες», εξηγεί στην «Κ» η Ευτυχία Αφιανέ, δεύτερη γενιά οινοποιός. «Οινοποιούμε όπως ακριβώς έκαναν οι συνάδελφοί μας το 1700 π.Χ.», σημειώνει η 24χρονη, που μεγάλωσε στο οινοποιείο που ξεκίνησε δειλά ο φαρμακοποιός πατέρας της το 1997 και επέκτεινε τις γνώσεις της σπουδάζοντας στη Γαλλία. «Γύρισα για να αποδείξω ότι μπορούμε να “επιχειρούμε” στην Ελλάδα», απαντά αυθόρμητα στην «Κ».

Ωστόσο, η Ευτυχία χρειαζόταν μια μικρή ώθηση, ώστε να οργανώσει τις σκέψεις της και να αναπτύξει τη μεταδοτικότητά της όταν ξεναγεί στο οινοποιείο ή όταν συνδιαλέγεται με εισαγωγείς. «Οταν έμαθα για το Business Coaching Center της Praksis, ένιωσα ότι ήταν αυτό που αναζητούσα», διευκρινίζει η Ευτυχία, που έτσι μετακόμισε για τρεις μήνες στην Αθήνα.

Διέξοδος

«Με την πεποίθηση ότι η επιχειρηματικότητα, ειδικά σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την κρίση, σχεδιάσαμε το πρόγραμμα για νεοφυείς και παλαιότερες επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, που θέλουν να προχωρήσουν σε κάποια επένδυση», διευκρινίζει η κ. Κατερίνα Παράσχου, συντονίστρια του προγράμματος, που λειτουργεί από το 2014, και από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2018 έχει αποκλειστικό χρηματοδότη το Citi Foundation με την υποστήριξη της Citi Ελλάδος. «Μοναδικό κριτήριο επιλογής ενός αιτούντος είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησής του και η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας». Η συμμετοχή στο πρόγραμμα περιλαμβάνει εξατομικευμένες συναντήσεις, αρχικά με σύμβουλο επιχειρήσεων, εν συνεχεία με πιστοποιημένο coacher και τέλος παρακολούθηση ομαδικού σεμιναρίου. «Το coaching επικεντρώνεται στην προσωπικότητα του επιχειρηματία και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς συχνά οι υποψήφιοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη επικοινωνιακού χαρίσματος ή αναβλητικότητα», διευκρινίζει η κ. Παράσχου. Συγκριτικό, τέλος, πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι έχει δημιουργήσει την πλατφόρμα crowdfunding OneUp.gr., όπου αποκτούν πρόσβαση οι επιχειρηματίες και συχνά εξασφαλίζουν ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης.

«Στην Καλιφόρνια ο αγρότης δεν μπαίνει καν στο χωράφι, όλα τα κάνει το ρομπότ ακολουθώντας οδηγίες, εδώ όμως η απουσία της τεχνολογίας απαιτεί διπλό κόπο από τον αγρότη». Αυτή η σκέψη βασάνιζε για καιρό τον 24χρονο τελειόφοιτο ηλεκτρολόγο μηχανικό στο ΕΜΠ, Ανδρέα Ζερκούλη, που προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Από κοινού, λοιπόν, με άλλους έξι νέους επιστήμονες (Δ. Δρόσο, Α. Μοίρα, Α. Δουρουντάκη, Α. Σοφιάνοβα, Γ. Μίκου, Α. Σόλια) αναπτύσσουν το σύστημα inagros, που δύναται να «λύσει τα χέρια» των γεωργών, δίνοντας κατευθύνσεις για αποδοτική άρδευση και στοχευμένη φυτοπροστασία. «Εγκαθιστούμε στο χωράφι αισθητήρες που εκτιμούν την υγρασία εδάφους, τη θερμοκρασία αέρα, τη λειτουργία της γεώτρησης κ.ά.». Τις πληροφορίες αυτές επεξεργάζεται ένα λογισμικό που περιλαμβάνει επιστημονικά δεδομένα και ανάλογα συμβουλεύει με γραπτό μήνυμα ή κλήση τον αγρότη για το ενδεδειγμένο βήμα, ενώ δίνει τη δυνατότητα τηλεχειρισμού του αρδευτικού συστήματος». Κομβικό ρόλο παίζει ο γεωπόνος, που διαμεσολαβεί μεταξύ του αγρότη και του λογισμικού. «Στο πλαίσιο του προγράμματος επεξεργαστήκαμε το business plan και την τιμολόγηση».

Μια συσκευή που θα απομακρύνει πτηνά από τα κτίρια έχουν σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Κώστας Χριστοδουλάτος και ο προγραμματιστής Μηνάς Φασκιώτης. «Θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα γνωστά ακαλαίσθητα “καρφιά”», περιγράφει ο 45χρονος προγραμματιστής, «το anti-birdy είναι ένα σύστημα από μεταλλικά στοιχεία και νήματα, ουσιαστικά αόρατα». Τα πτηνά απωθούνται αντανακλαστικά, φοβούμενα ότι τα φτερά τους θα μπλέξουν στα νήματα. Η συσκευή έχει κατοχυρώσει εντός Ελλάδας πατέντα και οι δύο πάλαι ποτέ συμμαθητές, που έχουν αφιερώσει πολλές εργατοώρες παράλληλα με τις δουλειές και τις οικογένειές τους, διερευνούν το ζήτημα της κοστολόγησης. «Μαζί με τον coacher δουλεύουμε το θέμα της συνέπειας και της πειθαρχίας», καταλήγει χαριτολογώντας ο κ. Φασκιώτης.

Ηλιος, θάλασσα, υγεία

Την Ελλάδα ως συνώνυμο του ήλιου, της θάλασσας και της υγείας προσδοκά να καταστήσει η δραστήρια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη Medical Trip in Greece. «Υλοποιούμε μέσω Skype τις συνεδρίες», λέει στην «Κ» ο Βασίλης Διδάγγελος, εκπρόσωπος της ομάδας, που έχει λάβει σημαντική διάκριση σε διαγωνισμό των Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Δράμας. «Φιλοδοξούμε να γίνουμε το booking του ιατρικού τουρισμού», αναφέρει ο νεαρός Θεσσαλονικιός, «με τον προσωπικό μας σύμβουλο καταλήξαμε σε πρώτη φάση να λειτουργούμε ως διαμεσολαβητές μεταξύ ταξιδιωτικών πρακτόρων και Eλλήνων γιατρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή