ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Περνάμε τον Εβρο… αναπνέουμε Ευρώπη»

pername-ton-evro-amp-8230-anapneoyme-eyropi-2186524

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος, με τα καραβάνια των Τούρκων που καταφθάνουν στην πόλη τα Σαββατοκύριακα, κυρίως.

Το ίδιο και ο Βασίλης Κ. ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Διδυμότειχο, με τους καλοφαγάδες γείτονες. «Ερχονται τα ψηλά βαλάντια, μένουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, διασκεδάζουν, κάνουν ψώνια, είναι καλοδεχούμενοι», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος, που υπολογίζει γύρω στους 40.000 τους Τούρκους που επισκέπτονται, κατά τη διάρκεια του έτους, την «πιο ασφαλή πόλη στην Ευρώπη», όπως χαρακτηρίζει την Αλεξανδρούπολη.

Τον ταβερνιάρη τον συναντήσαμε ενώ παρακολουθούσε φλεγόμενο το περίφημο τέμενος του Βαγιαζήτ και τον ρωτήσαμε αν επισκέπτονται Τούρκοι το ιστορικό τζαμί, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη. «Μπα, έρχονται Τούρκοι αλλά για να φάνε, να πιουν και να περάσουν καλά. Ρώτησα μια μέρα έναν πελάτη που έρχεται συχνά με παρέες και ξοδεύει πολλά, αν θα πάει να δει το τέμενος και η απάντησή του ήταν: “Φίλε, από τζαμιά και μιναρέδες μάς έχει χορτάσει ο Ερντογάν, εμείς εδώ ερχόμαστε να διασκεδάσουμε”, μου απάντησε. Και αυτό κάνουν οι περισσότεροι». Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Εδώ και χρόνια, Τούρκοι περνούν τα σύνορα στον Εβρο και καταφεύγουν στις πόλεις της Θράκης, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, για να «αναπνεύσουν Ευρώπη». Τώρα όμως, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και το κυνηγητό όσων εναντιώνονται στο απολυταρχικό μοντέλο Ερντογάν, το κοσμικό κομμάτι της Τουρκίας αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό διωγμό και βλέπει στην Ελλάδα το πιο κοντινό ευρωπαϊκό καταφύγιο.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι Τούρκοι αντιφρονούντες καταφθάνουν νόμιμα, ή και παράνομα, ψάχνοντας να αγοράσουν καταλύματα ή και να δημιουργήσουν επαφές, ώστε εάν χειροτερέψουν τα πράγματα στην Τουρκία, όπως φοβούνται, να μετακομίσουν στην Ελλάδα. «Εχει αρχίσει αθόρυβα να φεύγει η μεσαία και ανώτερη τάξη», λέει στην «Κ» μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με διασυνδέσεις στην «άλλη», τη μη ισλαμική Τουρκία. «Σημαντικός αριθμός πανεπιστημιακών και γενικότερα ανθρώπων υψηλής μόρφωσης βλέπουν την Ελλάδα ως λύση σε περίπτωση ανάγκης. Γι’ αυτό και καλλιεργούν τις επαφές τους με συναδέλφους τους σε ελληνικά ΑΕΙ, ευελπιστώντας πως εάν συμβεί κάτι και χρειαστεί να μετακομίσουν ίσως βρουν εδώ δουλειά, δεδομένου ότι πρόκειται για επιστήμονες υψηλής στάθμης. Το πρώτο βήμα είναι, πάντως, η αγορά ενός σπιτιού», συνεχίζει ο μειονοτικός από τη Θράκη.

Πληροφορίες της «Κ» από τον κόσμο της αγοραπωλησίας ακινήτων αναφέρουν αυξημένο ενδιαφέρον αγοράς διαμερισμάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη Χαλκιδική, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για κοσμικούς Τούρκους.

«Ο φόβος ότι γείτονας μπορεί να καταδώσει κάποιον ως διαφωνούντα με το καθεστώς ή συμπαθούντα τους αντιφρονούντες αναγκάζει αρκετούς που έχουν χρήματα αντί να τα επενδύσουν αγοράζοντας σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, την Αδριανούπολη ή τη Σμύρνη, να πάρουν ένα στην Ελλάδα γιατί δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσει η επόμενη μέρα», συνεχίζει ο συνομιλητής μας.

Ηταν Απόκριες στην Αλεξανδρούπολη: στο πολυτελές ξενοδοχείο, στην αίθουσα του εστιατορίου, άκουγες μόνο τουρκικά. «Δουλεύουμε πολύ με Τούρκους, τα Σαββατοκύριακα είμαστε πάντα γεμάτοι», μας λέει ο υπάλληλος της ρεσεψιόν. Το βράδυ οι ταβέρνες σφύζουν από γείτονες που καταναλώνουν άφθονο ψάρι, ούζο και ακριβά κρασιά.

Η ίδια εικόνα και στα Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης έχουν προσθέσει πλέον στους τιμοκαταλόγους και τουρκική ονομασία του μενού, ενώ οι υπαίθριες λαϊκές ορχήστρες στην πλατεία Μοριχόβου έμαθαν να παίζουν και την «γκιουζέλ Μανόλια». «Ξέρω νεαρό ζευγάρι που έρχεται συχνά με μοτοσικλέτα στην Ελλάδα και με το που περνούν το τελωνείο των Κήπων, η κοπέλα φοράει το μίνι της γιατί εκεί μια τέτοια κίνηση θα ήταν παράτολμη, απαγορευτική», λέει ο Ελληνας μουσουλμάνος της Θράκης. Λεπτομέρεια: σπάνια θα δεις γυναίκα με μαντίλα στα τουριστικά γκρουπ που κατακλύζουν τις ελληνικές πόλεις. Περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην «Κ» το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, ταξίδεψαν το 2016 στην πόλη και πολλές άλλες χιλιάδες προτίμησαν την Καβάλα και τις πόλεις της Θράκης, τονώνοντας την αγορά όχι μόνο του τουρισμού. Τα φαρμακεία κάνουν χρυσές δουλειές με τις αγορές γυναικείων καλλυντικών, ενώ φεύγοντας οι γείτονες τουρίστες παίρνουν μαζί τους ελαιόλαδο και… βοδινό κρέας που στη χώρα τους είναι πανάκριβο.