Αλλαγή σκυτάλης στη Novartis

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελβετική εταιρεία Novartis αποσύρει από την Ελλάδα τον Ιταλό επικεφαλής της Ρικάρντο Κανεβάρι, που αναλαμβάνει επικεφαλής του τμήματος ογκολογίας της εταιρείας. Ο κ. Κανεβάρι θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στο τέλος του μήνα, μετά τρία χρόνια, και τη θέση του θα πάρει η Γερμανίδα Σουζάνε Κόχουτ που είναι επικεφαλής του τμήματος οφθαλμολογίας της εταιρείας.

O Ιταλός μάνατζερ διακρίθηκε κυρίως για την επιχείρηση κάθαρσης της εταιρείας, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών για «επιθετικές πρακτικές διανομής» προϊόντων της που έχουν συνδεθεί με παράνομες πληρωμές σε αξιωματούχους του ΕΣΥ. Αντίθετα, η κ. Κόχουτ έχει μια μάλλον ασυνήθιστη πορεία για τον φαρμακευτικό κλάδο. Η ίδια έχει σπουδάσει Πληροφορική, Οργάνωση και Στρατηγικό Σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, έχει διακριθεί σε όλες τις δουλειές που έχει αναλάβει κάνοντας πράγματα «ενάντια στο ρεύμα» και πάντως… αντίθετα από εκείνα που έκαναν οι άνδρες συνάδελφοί της. «Οποιος έχει διαμορφωθεί επαγγελματικά μόνο από τους καλούς καιρούς δεν γίνεται πραγματικά καλός», συνηθίζει να λέει.

Ο νέος στόχος

Η Γερμανίδα μάνατζερ, που έχει τη φήμη μεταξύ των συναδέλφων της ότι «δεν φοβάται τα δύσκολα», ξεκίνησε την καριέρα της από την Procter & Gamble για να οδηγήσει αργότερα τη Zyma της Γερμανίας σε μια συγχώνευση με τη Sandoz στη Novartis. Αυτό επίσης που την ξεχωρίζει είναι οι στρατηγικές διανομής των προϊόντων των εταιρειών που εκπροσωπεί. H 57χρονη Κόχουτ, που όπου πήγε ανέβασε τους τζίρους των τμημάτων που διήυθυνε, έρχεται στην Ελλάδα και για το γεγονός ότι ο προκάτοχός της προσπάθησε απλώς να συγκρατήσει τα μερίδια αγοράς της Novartis μετά το «πάρτι» των ετών 2003-2011. Για ανταγωνιστές της ελβετικής εταιρείας κάτι τέτοιο αγγίζει τα όρια του απραγματοποίητου στις δεδομένες συνθήκες της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς.

«Τώρα αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος των πολιτικών με τίτλο Novartis, δεν υπάρχει μάνατζερ να μπορεί να αντιστρέψει εύκολα το κλίμα που δημιουργείται στους θεσμούς…», είπε στην «Κ» στέλεχος που απασχολείται επί τέσσερις δεκαετίες στον χώρο του φαρμάκου. «Και όλα αυτά», πρόσθεσε, «σε μια αγορά που βυθίζεται, με φόρους που ανεβαίνουν και με γιατρούς που είναι διστακτικοί στο να έλθουν σε επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Η Novartis θεωρεί το πρόβλημα ως ζήτημα δυσκολιών που αντιμετωπίζει στη λιανική, χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι κάτι αλλάζει ριζικά στον τρόπο που θα δραστηριοποιείται στο εξής στην Ελλάδα». Αλλα στελέχη του κλάδου είχαν προβλέψει ότι καθ’ οδόν προς μια συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές, που δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2018, η ελβετική εταιρεία θα προχωρήσει σε μαζική αντικατάσταση στελεχών της στην Ελλάδα, ορισμένα από τα οποία φέρεται να έχουν αναμειχθεί σε παράτυπες πληρωμές.

Η ίδια η εταιρεία είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην «Κ» ότι συνεργάζεται με τις Αρχές (αμερικανικές και ελληνικές) χωρίς όμως να δέχεται ότι στελέχη της έχουν εμπλακεί σε παράνομες πληρωμές. Οπου έγιναν σε λειτουργούς Υγείας, καλύπτονταν από συμβόλαια συμβούλων ή «επιστημονική συνεργασία».

H νέα επικεφαλής της επιχειρησιακής μονάδας της Novartis, που είναι γνωστή για την αισιοδοξία της και την ενθάρρυνση που δίνει στους συνεργάτες της, έρχεται σε μια εταιρεία στην οποία βασιλεύουν η απαισιοδοξία, η κατήφεια αλλά και η καχυποψία, με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους πέντε μήνες με τις διαδοχικές έρευνες της οικονομικής αστυνομίας, τη δημοσιότητα, την απόπειρα αυτοκτονίας (;), τις αλληλοκατηγορίες λειτουργών της Δικαιοσύνης, αλλά και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι τα κεντρικά της ελβετικής εταιρείας στη Βασιλεία έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος της Novartis στην ελληνική αγορά, καθώς θεωρούν τα «σήματα» από τις αμερικανικές αρχές καθησυχαστικά. Aυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι πολλά από τα αποδεικτικά μέσα συναλλαγών της εταιρείας με τους γιατρούς για τα έτη 2003-2015 είναι παράνομα, στην Ελλάδα γίνονται όμως δεκτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή