Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε τους ευεργέτες του

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε τους ευεργέτες του

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα τελετών με τον εμβληματικό διάκοσμο και τον δέοντα ιστορικό συμβολισμό, το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησε προχθές το βράδυ τους σπουδαιότερους σύγχρονους δωρητές και ευεργέτες του. Το ίδρυμα, που εορτάζει τα 180 έτη λειτουργίας του, ενσαρκώνει στη συνείδηση των Ελλήνων την επιστημονική πρόοδο και την ευημερία. Οπως υπογράμμισε ο πρύτανης Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, το ΕΚΠΑ προέβη σε αυτήν την ανυπόκριτη χειρονομία αναγνώρισης, έχοντας ως στόχο να προβάλει στη δοκιμαζόμενη σημερινή κοινωνία το ήθος των ιδιωτών και των ιδρυμάτων που δίνουν ένα παράδειγμα έμπρακτης προσφοράς. Οι βραβευθέντες έχουν σταθεί στο πλευρό του πανεπιστημίου ενισχύοντας την υλικοτεχνική υποδομή, καλύπτοντας τους αναγκαίους πόρους για την έρευνα και τις υποτροφίες, τη συντήρηση ή την αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και τις πάγιες ανάγκες του ιδρύματος, σε μια περίοδο όπου η πολιτεία έχει προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στην παιδεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Αλιβιζάτου, που αναφέρθηκε στη χορηγική παράδοση και τις νέες προκλήσεις. Εστιάζοντας αρχικά στον 19ο αιώνα και τη γενναιοδωρία που έδειξαν προς την πατρίδα οι πρώτοι μεγάλοι ευεργέτες από τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, ο διακεκριμένος νομικός τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μην αντιμετωπίζονται σήμερα από το ελληνικό κράτος οι δωρητές ως εν δυνάμει φοροφυγάδες. Σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, η αναβίωση του χορηγικού πατριωτισμού είναι εφικτή, αρκεί να υπάρξει ένα μελετημένο σχέδιο από την πλευρά της πολιτείας.

Εν συνεχεία, ο πρύτανης κ. Δημόπουλος παρέδωσε τις τιμητικές πλακέτες στους ίδιους τους δωρητές ή στους εκπροσώπους των ιδρυμάτων. Πρώτος στάθηκε στο βήμα ο Γιώργος Αγουρίδης, το μέλος του Δ.Σ. και νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ευεργέτες του ΕΚΠΑ. Ακολούθησε η βράβευση του Ιδρύματος Ωνάση, που έχει εδώ και χρόνια έχει προσφορά σε πολλούς τομείς του πανεπιστημίου. Την πλακέτα παρέλαβε ο πρόεδρός του Αντώνης Παπαδημητρίου, που δήλωσε με υπερηφάνεια ότι είναι απόφοιτος του ιδρύματος. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της τελετής ήταν η βράβευση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Η πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα», ο οποίος έχει στηρίξει το ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κλινικό έργο της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής, αφιέρωσε το βραβείο στους ιατρούς και τους νοσηλευτές.

Βραβεύθηκαν επίσης ο Αθανάσιος Μαρτίνος και η σύζυγός του Μαρίνα. Εχουν μακροχρόνιο έργο ευεργεσίας που αγγίζει όλους σχεδόν τους τομείς της δημόσιας ζωής και βεβαίως και την εκπαίδευση. Η πιο πρόσφατη χορηγία τους ήταν για την αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού του ΕΚΠΑ στην Ακαδημίας, που υπέστη σοβαρές ζημιές τον Δεκέμβριο του 2008. Συνολικά 20 ιδρύματα και ιδιώτες έλαβαν προχθές τον δημόσιο έπαινο, δίνοντας σε όλους εμάς την ελπίδα ότι η φλόγα της αγάπης για την πατρίδα παραμένει ζωντανή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή