ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αννα Ζαΐρη νέα επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Η Αννα Ζαΐρη νέα επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Αλλαγή σκυτάλης σε μία από τις πλέον νευραλγικές θέσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς σημειώθηκε σήμερα Τρίτη, καθώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με οριακή πλειοψηφία, έξι ψήφων υπέρ και πέντε κατά, επέλεξε ως νέα επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη.

Η θητεία της είναι διετής και η ανάληψη των καθηκόντων της αρχίζει από τον προσεχή Ιούνιο.

Ως τώρα, και μετά την παραίτηση από την θέση του επικεφαλής της Αρχής, λόγω υπουργοποίησης το 2015 του τότε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη, επικεφαλής ήταν ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιος Παντελής, ο οποίος είχε υπηρετήσει ευδοκίμως στη Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος επί πολλά χρόνια, ακόμα και πριν η εν λόγω υπηρεσία λάβει τη σημερινή της μορφή και τις αυξημένες αρμοδιότητες.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνεδρίασε με πρόεδρο την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και τα μέλη του συνολικά ήταν έντεκα. Από τους ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς πέντε τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της παραμονής στην Αρχή του Γεωργίου Παντελή και έξι υπέρ της αντικατάστασης του και υπέρ της επιλογής της κυρίας Ζαΐρη.

Η κυρία Ζαΐρη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα το 1981 και έγινε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου το 2015. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς εισαγγελικής της διαδρομής, έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις ενώ πρόσφατα είναι πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας.