Στην τελική ευθεία το ν/σ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

Στην τελική ευθεία το ν/σ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεσε χθες το μεσημέρι η «αυλαία» της δημόσιας διαβούλευσης για το προσχέδιο νόμου «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από Ιατρικούς Συλλόγους και Ενώσεις. Από σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκινά συναντήσεις με θέμα το προωθούμενο σχέδιο νόμου με εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία. Για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των φορέων, αλλά και αρκετά από τα 720 σχόλια που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα opengov.gr κατά τη διαβούλευση.

«Φιλόδοξος» στόχος του υπουργείου Υγείας είναι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το σχέδιο νόμου να είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή. Αλλωστε, η ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του Μαΐου προβλέπεται και στο νέο μνημόνιο στο οποίο περιγράφεται και το χρονοδιάγραμμα για το νέο σύστημα. Σύμφωνα με αυτό, τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η λειτουργία των 50 πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ιατρεία γειτονιάς με οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς) που θα αυξηθούν σε τουλάχιστον 240 έως τον Ιούνιο του 2018, καλύπτοντας το 35% του πληθυσμού.

Τα σχόλια για το προσχέδιο νόμου ποικίλλουν από αρνητικά έως θετικά ανάλογα με τους σχολιαστές. Π.χ. οι μαίες, ο ρόλος των οποίων αναβαθμίζεται με το νέο σύστημα υποδέχθηκαν θετικά το προσχέδιο νόμου, ενώ αντίθετα η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ το καταδικάζει, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι θέτει εμπόδια πρόσβασης των ασφαλισμένων σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή.

Η Ελληνική Ενωση Γενικής Ιατρικής σημειώνει ότι «αν και πολλές από τις παρεμβάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκετές κινούνται σε λάθος και δυναμιτίζουν την προσπάθεια». Στα «θετικά» προσμετρά την ενεργοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, το σύστημα παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό προς την εξειδικευμένη φροντίδα και τη λειτουργία διεπιστημονικής μονάδας στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Στα αρνητικά εντάσσει τη δημιουργία οικογενειακών γιατρών πολλαπλών ταχυτήτων (γιατρών των ΤΟΜΥ, των Κέντρων Υγείας, συμβεβλημένων), τον κίνδυνο οι ΤΟΜΥ να αποκτήσουν προνοιακό χαρακτήρα για ανασφάλιστους/αλλοδαπούς και την εργασιακή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με διετή σύμβαση των γιατρών των ΤΟΜΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή