Αλιβιζάτος: Επανάληψη του μοντέλου Χίτλερ, η Χ.Α.

Αλιβιζάτος: Επανάληψη του μοντέλου Χίτλερ, η Χ.Α.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το σύμφυτο της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής με την ιδεολογία της μίλησε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για τις δολοφονικές πρακτικές του σκληρού πυρήνα της οργάνωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «απροσχημάτιστα ναζιστικές», ενώ για τη Χ.Α. ανέφερε ότι είναι «επανάληψη του μοντέλου του Χίτλερ».

Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στην ουσία της ιδεολογίας της Χ.Α., στη ναζιστική της δομή και στη δράση της, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, όταν ανέφερε ότι «η ιδεολογία της Χ.Α. μόνον εξωτερική είναι η σχέση της με τον χριστιανισμό». Αναφερόμενος στη στυγερή δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, εξέφρασε τη θέση πως «η δολοφονία ήταν χτύπημα της οργάνωσης και όχι του αυτουργού. Είναι αδιάφορο ποιος είναι ο εκτελεστής. Επρεπε να επιδειχθεί η ισχύς του κόμματος, της οργάνωσης». Ο μάρτυρας τόνισε πως «η Χρυσή Αυγή ήθελε να μας κάνει να εθιστούμε στην καθημερινή χρήση βίας» και ανέφερε πως τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν μετά το 2012, ίσως λόγω του «θάρρους που τους έδωσαν τα εκλογικά τους ποσοστά, της τάξεως του 6%-7%».

Αναπτύσσοντας μάλιστα τους στόχους της οργάνωσης είπε ότι «είναι επιλεκτικά διαλεγμένοι για να συνδέονται με την ιδεολογία της. Δηλαδή μετανάστες, αδύναμοι, υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια προτίμηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και στην Αριστερά. Αν είναι το χρώμα κάπως μαυριδερό, ακόμα καλύτερο. Αυτό συνδυάζεται με την ιδεολογία τους. Ναζιστική ιδεολογία. Ευθέως. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για τα νεοναζιστικά κόμματα. Είναι πέραν πάσης φαντασίας».

Κατά την εκτίμησή του πέντε πρόσωπα είναι αυτά που έχουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων εντός της οργάνωσης: Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός, ενώ για τη δομή της Χ.Α. τόνισε ότι «κινείται με το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων. Στον πρώτο κύκλο υπάρχει η ηγεσία, στον δεύτερο αυτοί που συμμετέχουν ενεργά, όπως ο Ρουπακιάς, τα τάγματα εφόδου, και στον τρίτο κύκλο είναι οι οπαδοί, αυτοί που επιλέγουν στην κάλπη Χρυσή Αυγή». Πάντως, ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε πως στη δίκη της Χ.Α. δεν δικάζονται ιδέες, αλλά δολοφονικές πράξεις απότοκες της ναζιστικής της ιδεολογίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή