Το αχανές Διάστημα «πάει» στις… γειτονιές

Το αχανές Διάστημα «πάει» στις… γειτονιές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απόσταση από τη Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι μόλις 400 χιλιόμετρα», μας λέει ο Κώστας Σακκάς. «Αν επιβιβαζόμασταν, θα “τρέχαμε” με περίπου 276.000 χλμ./ώρα για να μην πέσουμε επάνω στη Γη». Προς το παρόν τουλάχιστον, τα αδέλφια Κώστας και Χρήστος Σακκάς με έδρα τα Ιωάννινα συμβιβάζονται με τα ταξίδια τους σε σχολεία ανά την Ελλάδα, όπου αναλαμβάνουν να «εκτοξεύσουν» μικρούς και μεγάλους με το φορητό ψηφιακό πλανητάριό τους στο αχανές Διάστημα. «Οταν ήμασταν στο σχολείο, το πιο εξωτικό μάθημα ήταν η Γεωγραφία, γιατί ήταν ενδιαφέρον να ακούμε για μακρινές χώρες και άλλες ηπείρους. Τώρα, που τα παιδιά ταξιδεύουν πιο εύκολα, το εξωτικό είναι το Διάστημα και, παρόλο που το μάθημα της Αστρονομίας δεν υπάρχει στα σχολεία, μαθαίνουν γι’ αυτό και ρωτάνε για επιστημονικά θέματα, όπως τις μαύρες τρύπες», λέει στην «Κ» ο Κώστας Σακκάς.

Το «Planetarium on the go» στάθμευσε χθες στο 130ο Δημοτικό Σχολείο στα Κάτω Πατήσια και στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αστρονομίας θα βρεθεί στα Ανοικτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και ενδιαφερομένους από τις γύρω περιοχές να πάρουν μια γεύση για τη γέννηση της αστρονομίας, το ηλιακό μας σύστημα και την εξερεύνηση του Διαστήματος.

«Ο στόχος μας είναι να ιντριγκάρουμε τα παιδιά και να ενδιαφερθούν περισσότερο για την αστρονομία και την επιστήμη, όπως έγινε και με εμάς», σημειώνει ο κ. Σακκάς. Τα δύο αδέλφια σπούδασαν πολιτικοί μηχανικοί, αλλά ο Κώστας κόλλησε από νωρίς την πετριά της αστρονομίας στην προσπάθειά του να μάθει γερμανικά. «Ταξίδεψα στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας στα πρώτα έτη του πολυτεχνείου. Επισκέφθηκα ένα πλανητάριο εκεί και μπορεί να καταλάβαινα τα μισά απ’ όσα έλεγαν, αλλά αυτό ήταν, κόλλησα και με την επιστροφή μου στην Ελλάδα αγόρασα το πρώτο μου τηλεσκόπιο», μας λέει, καθώς βλέπουμε τις ηλιακές κηλίδες μέσα από το διοπτρικό τηλεσκόπιο που έχουν στήσει στο προαύλιο του σχολείου.

Μπαίνουμε μέσα στο φορητό πλανητάριο, το οποίο έχει διάμετρο 6 μ. και ύψος 4 μ., κάτι που κάνει άνετη την παραμονή στον μικρό χώρο. Ενας προτζέκτορας στο κέντρο προβάλλει ψηφιακά την ταινία «Από τη Γη στο Σύμπαν» του Θεοφάνη Μουτσόπουλου, η οποία έχει ήδη μεταφραστεί σε 23 γλώσσες. Τα επιφωνήματα των μικρών θεατών και των συνοδών τους, καθώς βλέπουμε πάνω από τα κεφάλια μας εντυπωσιακές εικόνες από τον Ηλιο και τους κοντινούς στη Γη πλανήτες, είναι ενδεικτικά της χαρούμενης ατμόσφαιρας που επικρατεί μέσα στον μικρό θόλο. Προς στιγμήν, όλοι απογοητεύονται όταν ακούν ότι ο κόκκινος πλανήτης που βλέπουν είναι ο ηλικιωμένος μας Ηλιος που κάποια στιγμή θα «καταπιεί» και τη Γη, αλλά ανακάμπτουν γρήγορα όταν συνειδητοποιούν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει έπειτα από περίπου 5 δισ. χρόνια. Από τη στιγμή που ο Κώστας Σακκάς «κόλλησε» με την αστρονομία, ασχολήθηκε για 20 χρόνια ως ερασιτέχνης αστρονόμος και με το φορητό πλανητάριο έκανε το χόμπι του επάγγελμα. Κάπως έτσι σκέφτομαι ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί ένα από τα παιδιά που βγαίνει ενθουσιασμένο μέσα από τον μικρό θόλο. Αλλωστε, η απόσταση μέχρι τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι μόλις 400 χλμ. – όση δηλαδή διανύουν τα αδέλφια Σακκά από τα Ιωάννινα μέχρι την Αθήνα.

​​Αύριο (5/5) το ψηφιακό πλανητάριο θα βρίσκεται στο 93ο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή