Αντίδραση από Άγκυρα για τους «οκτώ»

Αντίδραση από Άγκυρα για τους «οκτώ»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολιτικά κίνητρα» εντοπίζει η Αγκυρα στην απόφαση και του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών να μην εκδώσει τους οκτώ αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον προηγούμενο Ιούλιο. Σε έντονο ύφος, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποιεί μέσω ανακοίνωσης ότι «η απόφαση θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις διμερείς σχέσεις μας και τη συνεργασία μας σε περιφερειακά ζητήματα με την Ελλάδα ως μια χώρα που αποδέχεται πραξικοπηματίες». Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι ελληνικές αρχές, που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν στην Τουρκία όπως το DHKP/C και το ΡΚΚ να εμφανιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη». Οι Τούρκοι επισημαίνουν ότι δεν διακρίνουν «τη στήριξη και τη συνεργασία που χρειαζόμαστε να δούμε από έναν σύμμαχο στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και του εγκλήματος». Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο εκδίκασε τις υποθέσεις των οκτώ σε τρεις ξεχωριστές συνεδριάσεις, δεν παρέκκλινε εκείνου που υιοθέτησε και ο Αρειος Πάγος, περί μη διασφάλισης της δίκαιης δίκης των στρατιωτικών στην Τουρκία. Χθες, επίσης, η Τουρκία μέσω της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Αττάλειας δέσμευσε (NAVTEX 457/17) για βύθιση και παρέαση (sic) κροτάλων (τεχνικός όρος για το ειδικό καλώδιο) περιοχή η οποία περικλείει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Η αντίδραση της Τουρκίας δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία στην Αθήνα, καθώς είναι γνωστή η άποψη της Αγκυρας αλλά και προσωπικά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους οκτώ φυγάδες. Ερχεται, ωστόσο, σε μια περίοδο κατά την οποία υφίσταται αρκετή ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία και σε άλλα ζητήματα. Η τουρκική κινητικότητα περί και εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται, ενώ χθες, μέσω δημοσιευμάτων του τουρκοκυπριακού Τύπου, επανήλθαν στην επιφάνεια σενάρια «χαλαρής ομοσπονδίας». Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για γνωστές θέσεις, οι οποίες επαναλαμβάνονται κατά καιρούς και απορρίπτονται ευθύς εξαρχής από τη Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα. Η «ενδιάμεση λύση» που διαρρέεται από τουρκοκυπριακές πηγές ουσιαστικά προβλέπει ένα μοντέλο «χαλαρής ομοσπονδίας», η οποία θα έχει κοινή εκπροσώπηση στο εξωτερικό. Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν, μάλιστα, ότι σε περίπτωση υιοθέτησης του συγκεκριμένου μοντέλου η Τουρκία είναι έτοιμη να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων αλλά και να επιστρέψει το Βαρώσι. Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα καταλήγουν με μια ευθεία απειλή διχοτόμησης, με πρότυπο το «βελούδινο διαζύγιο» που οδήγησε στη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας. Είναι απολύτως σαφές ότι οι συγκεκριμένες διαρροές στοχεύουν στην άσκηση πίεσης στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη, ενόψει των γεωτρήσεων που αναμένονται στην ΑΟΖ της Κύπρου στα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου.

Το Κυπριακό βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε χθες στην Αθήνα ο Αμερικανός βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη κ. Τζόναθαν Κοέν, ο οποίος συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΥΠΕΞ κ. Δ. Παρασκευόπουλο. Ο κ. Κοέν πρακτικά καλύπτει τα ζητήματα που ενέπιπταν στην ευθύνη της κ. Βικτόρια Νούλαντ, η οργανική θέση της οποίας δεν έχει καλυφθεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Εικονικές αερομαχίες

Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες καταγράφηκαν εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο. Συγκεκριμένα, δύο οπλισμένα τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν στις 15.50 στα νοτιοδυτικά των Ψαρών και στις 16.00 στα νοτιοανατολικά της Χίου με δύο ζεύγη ελληνικών μαχητικών που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στον αέρα προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις αναχαιτίσεις που προβλέπονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή