Διχογνωμία για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών

Διχογνωμία για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η διχογνωμία στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το πόσες τηλεοπτικές άδειες χωράει το φάσμα. Παράλληλα φαίνεται ότι, ακόμη και με τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις, το φάσμα αντέχει έξι άδειες.

Σε ό,τι αφορά τη διχογνωμία, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης για άλλη μια φορά χθες, κατά την ακρόαση της ΕΕΤΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν θέλησε να λάβει ευθαρσώς θέση, παραπέμποντας στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο φορέα, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Αντίθετα ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νίκος Παπαουλάκης, υπεραμύνθηκε της –προσωπικής– θέσης του, όπως διευκρίνισε, για 9 έως 18 κανάλια, ανάλογα με την τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, ερωτηθείς από τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Τραγάκη, αλλά και την πρόεδρο της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου, επικαλέσθηκε τη διαπραγμάτευση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, για να αποφύγει να απαντήσει. «Δώσε μου τους διαύλους, να σου κάνω τη διαίρεση, για να σου βγάλω το νούμερο», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ωστόσο ότι ένας αριθμός τουλάχιστον έξι καναλιών είναι εφικτός. «Εάν πάμε με τους πέντε διαύλους και πάρουμε τα σημερινά δεδομένα, όπου δύο παίρνει η ΕΡΤ, ένα και κάτι θέλουμε για τους περιφερειακούς (σ.σ. σταθμούς), τότε καταλήγει κάποιος ότι με κάποια σχετική ασφάλεια σήμερα θα μπορούσε να πάμε για έξι περιεχόμενα (σ.σ. κανάλια), με ό,τι όμως επισφάλεια έχει το πέντε. Δεν νομίζω πάντως, εγώ έχω την εντύπωση ότι μπορούμε να πετύχουμε και το έξι (σ.σ. διαύλους), αλλά δεν θα το ξέρουμε τώρα, θα το ξέρουμε αρχές του 2018». Οπως όμως και να έχει η κατάσταση, ο αριθμός «τέσσερα» που ήθελε να περιορίσει η κυβέρνηση τα εκπεμπόμενα κανάλια, έχει πλέον καταρριφθεί στην πράξη.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, χωρίς δηλαδή το Ψηφιακό Μέρισμα, ο κ. Τσαμάκης επανέλαβε ότι χωρούν 8 έως 10 κανάλια. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πρώτη του δήλωση προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο τον Μάιο του 2016 έγινε χωρίς να είναι ενήμερος του θέματος του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ.

O αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Παπαουλάκης ήταν πιο άμεσος. Ανάλογα με την τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί μπορεί να χωρέσουν από 9 έως 18 κανάλια. «Μετά το (Ψηφιακό) Μέρισμα ΙΙ, η δική μου εκτίμηση είναι ότι η Digea θα έχει τρεις πολυπλέκτες. Σ’ αυτούς τους τρεις πολυπλέκτες αν χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία simple cast… δηλαδή χωρίς να αλλαχθεί κανένας από τους εξωτερματικούς οπλισμούς των πολιτών, μπορεί να χωρέσουν 9 προγράμματα… Εάν πάμε σε τεχνολογία (DVB) T2 μπορεί να χωρέσουν πλέον έως και 18 HD (κανάλια)».

Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που απασχολούν την ΕΕΤΤ, καταπέλτης ήταν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δεληκωστόπουλος. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε στην απαλλαγή των μελών της Επιτροπής από τη δικαιοσύνη, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην αναπλ. υπουργός και σημερινός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, σχετικά με την αδειοδότηση της Digea. Η Εισαγγελία Εφετών έθεσε οριστικά στο αρχείο την υπόθεση, όπως είπε ο κ. Δεληκωστόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή