Εν μέσω επικρίσεων η εκπαίδευση προσφυγόπουλων

Εν μέσω επικρίσεων η εκπαίδευση προσφυγόπουλων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά 115 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν υποδεχθεί τα περίπου 2.500 παιδιά προσφύγων. Το υπουργείο Παιδείας μιλά για επιτυχία του προγράμματος ένταξης των προσφυγόπουλων στην ελληνική εκπαίδευση και θα παρουσιάσει την αποτίμησή του από επιστημονική επιτροπή τις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία δέχονται επικρίσεις για ημιτελή και με πολλές στρεβλώσεις υλοποίηση του προγράμματος. Ενδεικτικά, η Ν.Δ. αναφέρει ότι υπάρχουν παιδιά ασυνόδευτα εκτός σχολείων, διαγωνισμοί έγιναν αλλά ο στόχος φαίνεται να μην έχει επιτευχθεί, ενώ ελέγχεται ο ρόλος των μη κρατικών ομάδων που συνδράμουν στο έργο.

Ειδικότερα, επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν χθες βουλευτές της Ν.Δ., με πρωτοβουλία της τομεάρχη Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για την εξέλιξη του προγράμματος προσφυγικής εκπαίδευσης, προς τους υπουργούς Παιδείας, Κωνσταντίνο Γαβρόγλου και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου. «Εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο υπηρετούνται οι στόχοι, καθώς, αφενός η αριθμητική αποτύπωση της κατάστασης παραμένει θολή, αφετέρου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των πολιτικών, παρότι για τις δράσεις υφίστανται διαθέσιμοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει εξασφαλίσει κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, θεωρείται ότι ενώ ο στόχος ήταν να ενταχθούν 7.000 προσφυγόπαιδα έως 15 ετών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τώρα το ανώτερο φοιτούν 2.500 παιδιά. Από την άλλη, δεν έχουν προχωρήσει οι προβλέψεις για τη σχολική ένταξη των παιδιών άνω των 15 ετών, κυρίως σε επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης, όπως ρωτούν οι βουλευτές, τι γίνεται με την εκπαίδευση παιδιών έως 5 ετών «δεδομένου ότι στις 22/2/2017 διενεργήθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 30 προκατασκευασμένων μονάδων σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, για παιδιά προσχολικής ηλικίας».

«Αγκάθι» για τη λειτουργία των τάξεων υποδοχής προσφυγόπουλων αποδεικνύεται πολλές φορές η δράση μη κρατικών δομών. «Σε πολλές περιπτώσεις το κενό που αφήνει η διαχειριστική ανεπάρκεια από την πλευρά της κυβέρνησης, καπηλεύονται ορισμένες ομάδες επιτήδειων, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτα» λέει η κ. Κεραμέως. Τέλος, «ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων αυξάνεται εκθετικά, με το πλαίσιο προστασίας τους να παραμένει ελλιπές» προσθέτει, για το θέμα που είναι στην αρμοδιότητα της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παντής ανέφερε στην «Κ» ότι έχουν δημιουργηθεί 350 τάξεις υποδοχής και τώρα μελετάται πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα την επόμενη χρονιά. Μεταξύ των προτάσεων είναι η ένταξη των προσφυγόπουλων σε διαπολιτισμικά σχολεία. Επίσης σχεδιάζεται το πρόγραμμα για τα παιδιά άνω των 15 ετών, που θα υλοποιηθεί από το σχολικό έτος 2017-18.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή