ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μηνύσεις κατοίκων Μάνης για τις ανεμογεννήτριες

Μηνύσεις κατοίκων Μάνης για τις ανεμογεννήτριες

Εντείνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων στην περιοχή της Μάνης κατά του σχεδιαζόμενου αιολικού πάρκου και των εργασιών που αφορούν εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχή Natura.

Οι εργασίες διακόπηκαν και αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο με απόφαση της γενικής διευθύντριας του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Γ. Κοτίνη.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι υπέβαλαν μηνύσεις στην Εισαγγελία Γυθείου για παραβίαση περιορισμών που θέτει η μελέτη για την κατασκευή του αιολικού πάρκου, η οποία σημειωτέον έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη μήνυση, η εγκατάσταση των πρώτων 42 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου στην κορυφογραμμή του Σαγγιά θα υποβαθμίσει τη Μάνη σε βιομηχανική περιοχή, επιφέροντας μη αναστρέψιμες συνέπειες στη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η διάνοιξη δρόμων και τα εκτεταμένα έργα εκβραχισμών με τη χρήση ερπυστριοφόρων, μηχανικών σφυριών και δυναμίτη σε περίοδο αναπαραγωγής των πουλιών προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη σε προστατευόμενο από διεθνείς συνθήκες οικοσύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ 28 τοπικοί σύλλογοι. Η εκδίκαση της υπόθεσης ανεβλήθη χθες για τις 21 Ιουνίου.