ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φοιτητής θύμα βίαιης επίθεσης

Φοιτητής θύμα βίαιης επίθεσης

Βίαιη επίθεση στη Νομική Σχολή Αθηνών δέχθηκε φοιτητής από άτομο, λίγα λεπτά μόνο μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο άτομο έχει προκαλέσει βίαιο επεισόδιο και η συμπεριφορά του έχει σχολιαστεί σε συνεδρίαση κοσμητόρων. Επίσης, χθες το απόγευμα άγνωστοι εισέβαλαν σε αίθουσα της Νομικής κατά τη διάρκεια μαθήματος αναζητώντας τον φοιτητή που δέχθηκε την επίθεση.

Ειδικότερα, όπως κατήγγειλε χθες η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση Νομικής Αθηνών, προχθές Δευτέρα «σημειώθηκε βίαιο περιστατικό κατά συμφοιτητή μας στο μάθημα των Εφαρμογών Ποινικού Δικαίου, στην αίθουσα 4. Ξυλοδαρμοί έχουν συμβεί πολλές φορές κυρίως κατά τη διάρκεια συνελεύσεων από συγκεκριμένα άτομα που παραμένουν στον χώρο της σχολής. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που γίνεται βίαιη επίθεση την ώρα του διαλείμματος σε αίθουσα διδασκαλίας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με τη λήξη της διδασκαλίας, ένας φερόμενος ως φοιτητής που συνοδευόταν από ένα ακόμη άτομο, επιτέθηκε σε φοιτητή, που είναι μέλος φοιτητικής παράταξης. Συγκεκριμένα, κόλλησαν το θύμα στον τοίχο, του ζήτησαν να βγουν από την αίθουσα για να «λογαριαστούν». Στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 50 φοιτητές, και κάποιοι εξ αυτών παρενέβησαν, προστατεύοντας το θύμα. Μάλιστα, χθες το απόγευμα δύο άτομα εισέβαλαν στην αίθουσα 1, στο μάθημα της σύνθεσης Δημοσίου Δικαίου και φώναξαν ότι ψάχνουν έναν φοιτητή-μέλος φοιτητικής παράταξης. Ο άγνωστος που επιτέθηκε στον φοιτητή, φέρεται να συνδέεται με υπό κατάληψη χώρο εντός του κτιρίου της Νομικής Σχολής, ενώ πολλοί τον κατονομάζουν ως «ο ψηλός».

Πρακτική εκφοβισμού

Η Ανεξάρτητη Φοιτητική Κίνηση Νομικής Αθηνών στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «πρακτικές βίας και εκφοβισμού δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ως χώρος ανταλλαγής ιδεών και ανάπτυξης της ακαδημαϊκής έρευνας. Ο σημερινός ξυλοδαρμός αποτελεί μια σκληρή υπενθύμιση του προβλήματος της βίας που ταλαιπωρεί το πανεπιστήμιο και διαταράσσει την προσπάθεια των φοιτητών και των καθηγητών να επιτελέσουν το έργο τους υπό ούτως ή άλλως αντίξοες συνθήκες. Οι υπαίτιοι των ξυλοδαρμών πρέπει να απομονώνονται. Το πανεπιστήμιο οφείλει να φροντίζει για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, οι οποίοι δεν μπορεί να καλούνται να αντιμετωπίσουν επιθέσεις ή απειλές». Μάλιστα, καλεί τις κοσμητείες των δύο σχολών που στεγάζονται στο κτίριο –της Νομικής και των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών– «να αναγνωρίσουν τους υπεύθυνους και να δράσουν αναλόγως ώστε να μη χρειαστεί να υπάρξουν άλλα θύματα. Οι κοσμήτορες με την αδράνεια και την ανοχή τους αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για τους επαναλαμβανόμενους ξυλοδαρμούς στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών».

Ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Μιχ. Σπουρδαλάκης, δήλωσε στην «Κ» ότι είναι γνωστές οι βίαιες επιθέσεις εναντίον φοιτητών, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία εναντίον ατόμου και γι’ αυτό οι αρμόδιες Αρχές δεν μπορούν να δράσουν. Μάλιστα, ο κ. Σπουρδαλάκης δήλωσε στην «Κ» ότι το θέμα έχει συζητηθεί σε συνεδρίαση των κοσμητόρων του Παν. Αθηνών και ότι ο ίδιος είναι υπέρ μιας πειθαρχικής διαδικασίας κατά του δράστη. Η «Κ» επικοινώνησε χθες το πρωί με την κοσμήτορα της Νομικής Διονυσία Καλλινίκου, η οποία δήλωσε ότι εκείνη τη στιγμή είχε ανειλημμένη υποχρέωση. Στη διάρκεια της ημέρας έγιναν νέες προσπάθειες επικοινωνίας με την κ. Καλλινίκου, χωρίς αποτέλεσμα.