Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον ΟΛΠ επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον ΟΛΠ επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ανακοίνωση περί πρόθεσης Ελλάδας και Κίνας για κοινή συνεργασία στον πολιτισμό με δράσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων, το υπουργείο πολιτισμού επιχειρεί να ξεπεράσει το γεγονός πως, όπως αποκάλυψε η «Κ»,  η γενική γραμματέας του ζητά να του αποδοθεί κτήριο που έχει με νόμο παραχωρηθεί στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι η  Cosco.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν πως «είναι άλλο θέμα οι κοινές δράσεις και άλλο οι εμπορικές συμφωνίες και τα νόμιμα δικαιώματα των επιχειρήσεων». Άλλωστε, κύκλοι με γνώση των τεκταινόμενων στο μέτωπο αυτό συμπληρώνουν πως ουδέποτε συμφωνηθεί η χρήση συγκεκριμένου κτηρίου του ΟΛΠ ως μουσείου.  Έτι περεταίρω,  η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού στην επίμαχη επιστολή της ζητά συγκεκριμένα την "ανάκληση της παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτηρίου"  ώστε εν συνεχεία να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί «Δημόσιο» μουσείο. Μιλά επίσης για «στέγαση συλλογών και των εκθέσεων του δημόσιου» και «σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής» εν γένει.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η ίδρυση Δημόσιου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στις εγκαταστάσεις του SILO, εδραιωμένο τοπόσημο του Πειραιά, αποτελεί κοινό στόχο και κοινή πρόθεση τόσο της ελληνικής όσο και της κινεζικής πλευράς.

Σύμφωνα και με τις πρόσφατες  συζητήσεις στα πλαίσια του αφειρωματικού Έτους Ελλάδας –Κίνας, Κίνας-Ελλάδας, σχεδιάζεται η  λειτουργία ενός  Μουσείου που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στη οικονομική – τουριστική και εμπορική – δραστηριότητα της περιοχής και θα αναδείξει και τους δύο πολιτισμούς.

Είναι απορίας άξιο πώς οι φωνές που εγκαλούν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για ολιγωρία στη δημιουργία του Μουσείου, είναι οι ίδιες που προσπαθούν ταυτόχρονα να στρεβλώσουν μια τέτοια πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ ως αποθαρρυντική των επενδυτικών έργων. Η στενή και απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Κυβέρνησης και της Κίνας σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο από την πορεία υλοποίησης των συνεργειών του Έτους Ελλάδας-Κίνας, Κίνας-Ελλάδας. Η διαρκής ενίσχυση εξάλλου των ελληνοκινεζικών σχέσεων επιβεβαιώνεται και από το επικείμενο ταξίδι του Έλληνα  Πρωθυπουργού στην Κίνα».

Από την πλευρά του ο υπουργός ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής μιλά για "πνεύμα συνεργασίας με το υπουργείο πολιτισμού και με την ΟΛΠ ΑΕ" στο πλαίσιο της οποίας "εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των πολιτιστικών χώρων του Πειραιά". Αποφεύγει επίσης δηλαδή να μπει στην ουσία του θέματος που είναι η αξίωση της γενικής γραμματέως του πολιτισμού να ανακληθεί η παραχώρηση συγκεκριμένων κτηρίων στον ΟΛΠ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή