Συνταγματική η σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου

Συνταγματική η σύνθεση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη σύνθεση των νέων δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου που συστήθηκαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η απόφαση που αφορά την αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει δύο Σύροι, ζητώντας να κριθεί η Τουρκία μη ασφαλής τρίτη χώρα και έτσι να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν σε αυτήν.

Λόγω της εκκρεμότητας της απόφασης του ΣτΕ, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι δευτεροβάθμιες επιτροπές έχουν σταματήσει να εκδίδουν αποφάσεις για Σύρους στα νησιά.

Εφόσον η απόφαση είναι απορριπτική, θα ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή Σύρων στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, παρά τις αντιρρήσεις πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας. Πάντως, χθες 14 Σύροι που επί πολύ καιρό παρέμεναν στη Χίο, απέσυραν το αίτημα ασύλου που είχαν καταθέσει, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέσω του οποίου προβλέπεται η χρηματοδότηση (1.000 ευρώ για όσους φεύγουν από τα νησιά) για την επιστροφή στην χώρα προέλευσης. Η τελευταία τέτοιου είδους επιστροφή είχε πραγματοποιηθεί το 2016.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το σύστημα ασύλου ειδικά στα νησιά, πρόσφατα εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία όσοι μετά την πρώτη απόρριψη του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει αποφασίζουν να προσφύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή χάνουν τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα εθελουσίων επιστροφών του ΔΟΜ. Ολοι όσοι φθάνουν στα νησιά, ανεξάρτητα αν πληρούν τις προϋποθέσεις, καταθέτουν αίτημα ασύλου και προσφεύγουν και σε δευτεροβάθμια επιτροπή προκειμένου να εξαντλήσουν την πιθανότητα να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Aντιδράσεις

Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, 15 διεθνείς και εθνικές ΜΚΟ (ActionAid, Advocates Abroad, Διεθνής Αμνηστία, CARE, Diotima, Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ για τους πρόσφυγες, Human Rights Watch, International Rescue Committee, Jesuit Refugee Services, Legal Centre Lesbos, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children, Solidarity Now) προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την πρόσφατη απόφαση που περιορίζει τη δυνατότητα των αιτούντων άσυλο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Εθελουσίας Επιστροφής και Επανένταξης (ΥΕΕΕ) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους «ότι αυτή η οδηγία έχει στοιχεία καταναγκασμού επί της απόφασης των αιτούντων άσυλο να προσφύγουν κατά της αρνητικής απόφασης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο το δικαίωμα σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, όπως προβλέπεται από το δίκαιο της Ε.Ε., όσο και την απόφασή τους να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή