Στους διακριθέντες της ελληνικής ναυτιλίας απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ευκράντη»

Στους διακριθέντες της ελληνικής ναυτιλίας απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ευκράντη»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει σκληρότερος κριτής από τη θάλασσα. Για να επιτύχει κανείς στον υδάτινο επιχειρηματικό στίβο πρέπει να παλεύει καθημερινά για την αριστεία. Σκληρός κριτής είναι και ο διεθνής ανταγωνισμός που έχει δώσει στον ελληνόκτητο στόλο μια θέση αδιαμφισβήτητης ισχύος τις τελευταίες δεκαετίες. Ομως, οι άνθρωποι της θάλασσας – πλοιοκτήτες, ναυτικοί και ναυτιλιακά στελέχη, δέχονται την αναγνώριση μόνο απ’ όσους έχουν συμπλεύσει στην ίδια ρότα και ξέρουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Δικαίως, λοιπόν, τα βραβεία «Ευκράντη», τα οποία απονέμονται ετησίως σε προσωπικότητες ή οργανισμούς που διακρίθηκαν μέσα από τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, είναι ένας από τους πιο αγαπητούς θεσμούς στην ελληνική ναυτιλία. Πήραν το όνομά τους από τη νηρηίδα Ευκράντη, η οποία προστάτευε τους ναυτικούς και την καλή ψαριά.

Θεσμοθετήθηκαν πριν από εννέα χρόνια από το έγκυρο έντυπο «Ναυτικά Χρονικά», το οποίο διανύει φέτος το 86ο έτος ζωής και έχει γράψει τη δική του ιστορία στα ναυτιλιακά πεπραγμένα. Η φετινή τελετή απονομής έγινε προχθές το βράδυ στην αίθουσα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Λασκαρίδη στον Πειραιά, με σύσσωμη την παρουσία της ναυτιλιακής κοινότητας. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν 35 προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην κάλυψη του ναυτιλιακού ρεπορτάζ, στο επιχειρείν, ενώ έντονη παρουσία έχουν και οι νικητές των βραβείων κατά τα προηγούμενα έτη.

Υπήρξαν πολλές συγκινητικές στιγμές, όπως όταν η Χρυσάνθη Πατέρα, επίτιμη πρόεδρος, Greek Orthodox Charity Organization, της νικήτριας φιλανθρωπικής οργάνωσης των βραβείων «Ευκράντη 2015», βράβευσε τον κ. Θανάση Μαρτίνο και τη σύζυγό του Μαρίνα, για τη δράση που έχουν αναπτύξει μέσα από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικού και κοινωφελούς έργου «Αιγέας». H έκταση της προσφοράς της διατρέχει την εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική πρόνοια, την επιστημονική έρευνα, τη χριστιανική παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, τον αθλητισμό, την τέχνη εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Θερμότατο χειροκρότημα εισέπραξε η οικογένεια Χατζηπατέρα, και συγκεκριμένα οι απόγονοι του Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα, όταν τα μέλη της ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν από τα χέρια του εκπροσώπου μιας επίσης βραβευμένης και ιστορικής ναυτιλιακής εταιρείας κ. Στάμου Φαφαλιού, το βραβείο για τη μακροχρόνια σημαντική προσφορά στη ναυτιλία. Ο όμιλος Τσάκου και το ίδρυμα «Μαρία Τσάκου» που ενσαρκώνει το κοινωφελές όραμα του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, του υιού του Νίκου και της αείμνηστης κόρης του Μαρίας επίσης βραβεύθηκαν στην κατηγορία της υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας. Καλύτερος μάνατζερ της χρονιάς αναδείχθηκε ο Κώστας Γ. Βλάχος της Consolidated Marine Management Inc.

Στη μνήμη της μητέρας τους Μαριλένας Λασκαρίδη, για την οποία έχει θεσμοθετηθεί ένα ειδικό έπαθλο, οι κόρες της Σουζάνα και Κατερίνα και τα μέλη ειδικής κριτικής επιτροπής βράβευσαν για το έργο τους δύο βιβλιοθηκονόμους που οργάνωσαν τη βιβλιοθήκη των ακριτικών Λειψών, την Ολγα Κανελετοπούλου και τον Δημήτρη Σταματέλο. Διακρίθηκαν επίσης η Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, η διακεκριμένη νομικός δρ Αννα Μπρεδήμα, ο Σπύρος Ράνης, ιδρυτής της Ranger Marine S.A. , και η εταιρεία GasLog LNG.

H «ψυχή» της έκδοσης των «Ναυτικών Χρονικών», Ηλίας Γ. Μπίσιας, ολοκλήρωσε τη βραδιά με την αναγγελία ενός νέου βραβείου στη μνήμη του πρόωρα χαμένου καθηγητή Γιάννη Τσαμουργκέλη, δίνοντας έμφαση στη νεολαία που επιλέγει να σταδιοδρομήσει στα ναυτικά και ναυτιλιακά επαγγέλματα και τις αξίες που θα την οδηγήσουν στην αριστεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή