Σε εξέλιξη η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

Σε εξέλιξη η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά στοιχεία για «μαύρο χρήμα» που δόθηκε προς τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τις πρακτικές του γερμανικού κολοσσού να πληρώνει κάτω από το τραπέζι για συμβάσεις στη χώρα μας κατέθεσε στη δίκη της Siemens, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, που είχε αποκαλύψει άγνωστες πτυχές του σκανδάλου. Ο Τάσος Τέλλογλου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε λεπτομερώς στις καταθέσεις των εμπλεκομένων Γερμανών μεγαλοστελεχών της μητρικής εταιρίας για τη λειτουργία των μαύρων ταμείων, επικεντρώνοντας στις καταθέσεις Σίκατσεκ. Tα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ήταν αποδέκτες του 2% από τα μαύρα ταμείατης siemens,  σύμφωνα με τον Σίκατσεκ.

«Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα. Στην πρώτη σύμβαση για τα ψηφιακά, το 1989-90, ο Ενιαίος Συνασπισμός είχε πάρει τότε λεφτά» , είπε ο μάρτυρας και συνέχισε «Η κατάσταση άλλαξε το 1996 καθώς για «λόγους τάξης» τα «δώρα» υπολογίζονταν  ως 10% επί του τζίρου. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία υπολογισμού γινόταν μόνο στην Ελλάδα».

Από αυτό το 10% του τζίρου που προοριζόταν για δώρα, σύμφωνα με τον κ. Τέλλογλου, το 2% το διαχειριζόταν ο Χριστοφοράκος και το 8% αρχικά οι κατηγορούμενοι Καραβέλας και Γεωργίου, ενώ στην συνέχεια διαχειρηστής γίνεται ο επίσης κατηγορούμενος Πρόδρομος Μαυρίδης.

«Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη δίκη του Μονάχου το 8% δόθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Εγώ έχω αμφιβολίες για αυτό γιατί από τα έγγραφα προκύπτουν και απευθείας πληρωμές , όπως για παράδειγμα αυτή του Σκαρπέλη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο μάρτυρας ανέφερε  επίσης ότι ο Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998  σε σημείωμά του  αναφέρεται  σε μία συμφωνία που έγινε τον Ιούνιο του 1997 , η οποία όριζε  ότι  86 εκατομμύρια μάρκα θα πρέπει να μεταφερθούν σε συγκεκριμένους λογαριασμούς.

«Είναι το 8, 5% για τη σύμβαση του 2002. Ξέρω ότι από αυτά τα λεφτά δόθηκαν τελικά λιγότερα», είπε ο μάρτυρας και επεσήμανε ότι υπήρξε σύγκρουση καθώς  από τα 86 εκατομμύρια που προορίζονταν για την πληρωμή κομμάτων  και υπαλλήλων του ΟΤΕ, δόθηκαν  τελικά περίπου 11 εκατομμύρια.

Το υπόλοιπο ποσό πήγε στους διαχειριστές, σύμφωνα με τον κύριο Τέλλογλου. 

Επιχειρώντας να φωτίσει τη διαδικασία μέσω της οποίας τα χρήματα έφταναν στην Ελλάδα, ο κ. Τέλλογλου εξήγησε στους δικαστές τον ρόλο των τραπεζιτών της Dresdner Bank Λυγινού και Όσβαλντ που ήταν διαχειριστές δύο λογαριασμών της Siemens μέσω των οποίων "ξεπλενόταν" το " μαύρο χρήμα”.

Για τον ρόλο του Καραβέλα δήλωσε: «Ερχόταν ένας υπάλληλος από τη Siemens Ελλάδος στην Γερμανία και υπέβαλε αίτημα για τις προμήθειες στην Ελλάδα. Το 1998 το έκανε ο Καραβέλας που ήταν οικονομικός διευθυντής και στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Αθανασιάδης». 

Τέλος ο κ. Τέλλογλου αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Μιχάλη Χριστοφοράκου  λέγοντας πως  ο Χριστοφοράκος είχε ενημερώσει τους προϊστάμενους του στη Γερμανία ότι έδινε χρήματα στα πολιτικά κόμματα.

Πρόσθεσε ότι ο κ.Χριστοφοράκος διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τη διοίκηση της μητρικής Siemens στη Γερμανία. Μάλιστα  επεσήμανε πως υπήρξε κάποια περίοδος κατά την οποία συζητιόταν να αναβαθμίσουν τον ρόλο του, προσφέροντάς του μία καλύτερη θέση ακόμη και εκτός Ελλάδος.

Ως προς τον προϊστάμενο του Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, τον Dr Young, ο κ. Τέλλογλου  υποστήριξε ότι ήταν τυπικός ο ρόλος του και πως αποτελούσε «διακοσμητικό στοιχείο».

«Ο Υοung τοποθετήθηκε στην Ελλάδα επειδή είχε ένα σπίτι στη Πάρο. Τυπικά ήταν πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή