ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρά ΠΟΣΔΕΠ κατά των εξαγγελιών για την τριτοβάθμια

Πυρά ΠΟΣΔΕΠ  κατά των εξαγγελιών για την τριτοβάθμια

Πυροτεχνήματα για λαϊκή κατανάλωση και εντυπωσιασμό, χαρακτηρίζει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, η σύνοδος πρυτάνεων προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, ζητώντας του να δώσει λύση σε άμεσα πρακτικά ζητήματα που ταλανίζουν τα ιδρύματα και απέχουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ειδικότερα, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ παρουσιάζεται αρνητικό στην ίδρυση νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του κ. Γαβρόγλου ότι «τα ΤΕΙ κατ’ αρχήν είναι ΑΕΙ. Λέμε, επειδή έχουν τα συγκεκριμένα ΤΕΙ εξαιρετικά υψηλού επιπέδου τμήματα και ήδη συνεργάζονται εδώ και χρόνια, να διερευνήσουμε αυτή τη δυνατότητα». «Τέτοιου είδους αντιφάσεις αλλά και παλινδρομήσεις από την κυβέρνηση, δυστυχώς ταλανίζουν συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια την ανώτατη εκπαίδευση. Να θυμίσουμε τον νόμο Μπαλτά που ποτέ δεν έφτασε στη Βουλή, το νόμο Αναγνωστοπούλου για τα μεταπτυχιακά, που αποσύρθηκε από τη Βουλή, τον Εθνικό Διάλογο που δεν κατέληξε πουθενά για την ανώτατη εκπαίδευση, προτάσεις φανταχτερές (όπως ότι θα καταργήσουμε τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια) που διατυπώνονται εκτός διαβούλευσης και χωρίς να συνοδεύονται, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, από ολοκληρωμένη μελέτη σκοπιμότητας και εφαρμογής» λέει η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ. Και προσθέτει: «Η ανώτατη εκπαίδευση δεν χρειάζεται παλινωδίες και προτάσεις-πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται στον αέρα για λαϊκή κατανάλωση και εντυπωσιασμό. Αντιθέτως, χρειάζεται σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, ο οποίος να βασίζεται σε συναινετικό διάλογο με χρονοδιάγραμμα και σαφείς στόχους… Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να παρουσιάσει μια θέση για την ανώτατη εκπαίδευση, η οποία να είναι συγκροτημένη, σταθερή, προϊόν ουσιαστικού και όχι προσχηματικού διαλόγου και απαλλαγμένη από ανερμάτιστες επικοινωνιακού τύπου εξαγγελίες».

Σύνοδος πρυτάνεων

Την ίδια στιγμή, σήμερα συνεχίζονται οι εργασίες της συνόδου πρυτάνεων, με τους επικεφαλής των πανεπιστημίων να ζητούν επιτακτικά (θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις προωθούμενες από το υπουργείο διατάξεις) από τον υπουργό να «απεγκλωβίσει» τη λειτουργία των ΕΛΚΕ από τη γραφειοκρατία του δημόσιου λογιστικού.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χθες ο σύλλογος διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δημοσιοποίησε γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη για την προκήρυξη της διοίκησης του ΕΑΠ, που για την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων μοριοδοτεί αρνητικά όσους έχουν προϋπηρεσία στη θέση. Ο Συνήγορος θεωρεί ότι «η επιλογή του διδακτικού προσωπικού πρέπει να γίνεται στη βάση αποκλειστικά ακαδημαϊκών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό δυσχερώς νοείται η αρνητική μοριοδότηση της διδακτικής προϋπηρεσίας, και μάλιστα στο ίδιο το ΕΑΠ».