Εντονες επικρίσεις κατά Γαβρόγλου για αναπληρωτές

Εντονες επικρίσεις κατά Γαβρόγλου για αναπληρωτές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κάνουν εκπαιδευτικοί που έχασαν την προθεσμία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα για να υποβάλουν αίτηση για θέση αναπληρωτή κατά το επόμενο σχολικό έτος, 2017-2018. Ο υπουργός Παιδείας αποδίδει την άρνησή του στο ΑΣΕΠ, ενώ συνδικαλιστές τον επικρίνουν για «ανάλγητη συμπεριφορά».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία εκπρόθεσμων αναπληρωτών εκπαιδευτικών 2017-2018, «η φετινή εγκύκλιος του υπουργείου για την ένταξη στους προσωρινούς πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών 2017-18 ήταν μία πασιφανώς ασυνήθιστη διαδικασία. Και ήταν ασυνήθιστη όχι μόνο λόγω των αλλαγών στον τρόπο διεκπεραίωσης της αίτησης, αλλά και λόγω του χρόνου. Οχι, δηλαδή, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς, άλλα πολύ νωρίτερα, στα μέσα του Απριλίου. Ως τέτοια, προκειμένου να είναι και σύννομη, θα έπρεπε να είχε τύχει εκτενέστερης της συνήθους δημοσιότητας. Αντί αυτού, δεν δημοσιοποιήθηκε σε μια τυπική εργάσιμη ημέρα, αλλά το απόγευμα της ημιαργίας της Μ. Πέμπτης 13 Απριλίου 2017 και αναρτήθηκε όχι πριν από τις 5.22.49 μ.μ. Μετά δηλαδή τη 13η μεσημβρινή και ως εκ τούτου εντός επίσημης αργίας». Μάλιστα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου. Η Πρωτοβουλία, όπως λέει, επικοινώνησε με εκατοντάδες αναπληρωτές, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται σε νησιά και αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα να εργαστούν την επόμενη χρονιά. Αγνωστος επίσης είναι ο αριθμός όσων εκπαιδευτικών δεν εργάζονται και δεν πληροφορήθηκαν την προκήρυξη εγκαίρως ή εξακολουθούν να αγνοούν την ύπαρξή της.

Παράλληλα, για κάποιους η αίτηση απαιτούσε συγκέντρωση πλήθους δικαιολογητικών, η απόκτηση των οποίων είναι χρονοβόρα και ενδεχομένως αδύνατη εν μέσω πασχαλινών διακοπών.

Το θέμα έθεσαν στον υπουργείο και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. «Ο υπουργός Παιδείας αρχικά ήταν ανένδοτος. Μάλιστα επέρριψε ευθύνες και στους εκπαιδευτικούς για τη μη παρακολούθηση των γεγονότων, εκφράζοντας την άποψη ότι τώρα είναι δύσκολο –κυρίως λόγω ΑΣΕΠ– να ξανανοίξει το σύστημα. Μπροστά στην πίεση του διοικητικού συμβουλίου μετρίασε λίγο την άρνησή του, λέγοντας ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα, αλλά το Δ.Σ. εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα ληφθεί απόφαση να ανοίξει και πάλι το σύστημα», ανέφερε η ΔΟΕ, η οποία επέκρινε χθες, ως μετέωρες, τις εξαγγελίες του Κώστα Γαβρόγλου για δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση κ.λπ.

Αίτημα ΟΛΜΕ

Από την πλευρά της, η ΟΛΜΕ εκφράζει τη στήριξή της στους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Νάξου, που εδώ και 8 χρόνια αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και δικαστικές διώξεις για τον θάνατο, ύστερα από σοβαρό τραυματισμό, μαθητή σε σχολικό περίπατο και ζητάει από το υπουργείο Παιδείας να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω πειθαρχική ή υπηρεσιακή δίωξη των καθηγητών και να καλύπτει τους εκπαιδευτικούς που ορίζονται συνοδοί σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Αλλιώς, θα καλέσει τους καθηγητές να μη μετέχουν σε αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή