«Μπλόκο» στα σχέδια μονιμοποίησης 30.000 υπαλλήλων

«Μπλόκο» στα σχέδια μονιμοποίησης 30.000 υπαλλήλων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλό «ράπισμα» στην κυβέρνηση ως προς το θέμα των συμβασιούχων έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση με την οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά 18% το 2019.

Με τη νέα απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ (πρόεδρος Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, εισηγήτρια Μαρία Αθανασοπούλου), κρίνονται ομόφωνα αντισυνταγματική η μονιμοποίησή τους και η παράταση των συμβάσεών τους, ενώ κατά πλειοψηφία (17-14) το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα εντάλματα για την πληρωμή τους όχι μόνο δεν είναι δυνατόν να εγκριθούν, αλλά και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν κατά την περίοδο της παράτασης των συμβάσεών τους. Αντίστοιχη απόφαση είχε εκδώσει το Α΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας θα ξεκινήσει ατομικούς καταλογισμούς σε περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ προκειμένου να επιστρέψουν τους μισθούς, που κατά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου έλαβαν παράνομα.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου με την απόφασή αυτή «μπλοκάρει» παράλληλα την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μονιμοποιήσει περί τους 30.000 συμβασιούχους, οι οποίοι εκτιμάται ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Και τούτο διότι όπως, κατά πληροφορίες, επισημαίνεται στην απόφαση, το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τη μονιμοποίηση συμβασιούχων. Αυτό βεβαίως είναι γνωστό στην κυβέρνηση, η οποία ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεπεράσει τον συνταγματικό «σκόπελο». Επικρατέστερη όλων είναι η προκήρυξη μονίμων θέσεων και η διεξαγωγή διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ με την παράλληλη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των ήδη εργαζομένων συμβασιούχων αλλά και άλλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ως προς το ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, που έγιναν επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ομόφωνα ότι αυτή είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι συμβασιούχοι το επίμαχο χρονικό διάστημα. Εν ολίγοις, όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση των συμβάσεών τους, δεν θα πληρωθούν για την εργασία τους, ενώ όσοι έχουν ήδη λάβει χρήματα θα πρέπει να τα επιστρέψουν.

Τέλος, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου βάζει «φρένο» σε μελλοντική παράταση συμβάσεων, για την οποία, πάντως, η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, έχει δεσμευθεί ότι δεν θα συμβεί εκ νέου.

Η παράταση των συμβάσεων έγινε για περίπου 15.000 συμβασιούχους οι οποίοι είχαν προσληφθεί το 2015, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας στους ΟΤΑ με οκτάμηνες συμβάσεις. Οταν έληξαν οι συμβάσεις, τους δόθηκε παράταση αρχικά με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργου Κατρούγκαλου μέχρι τα τέλη του 2016 και εν συνεχεία με απόφαση του διαδόχου του Χριστόφορου Βερναρδάκη, μέχρι το τέλος του 2017.

Επιμέρους αποφάσεις

Ηδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα ζητήματα νομιμότητος και συνταγματικότητας, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε στο μεταξύ εκδώσει επιμέρους αποφάσεις με τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και απέρριπτε την έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής των συμβασιούχων. Το κύριο σκεπτικό των αποφάσεων αυτών ήταν ότι μετά την ολοκλήρωση διετίας δεν μπορεί να υπάρξει ανανέωση εργασίας συμβασιούχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή