Ενα θερινό φεστιβάλ γεννιέται

Ενα θερινό φεστιβάλ γεννιέται

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Λεωνίδα Καβάκο, τη Σάρλοτ Ράμπλινγκ και τον Ρεγκ Κάθι, τους Cinematic Orchestra, τον Αντώνη Φωνιαδάκη και τον Αμερικανό κριτικό τέχνης και επιμελητή Ρόμπερτ Στορ στο line up, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος μπαίνει για τα καλά στον φεστιβαλικό στίβο με το Summer Nostos Festival. Mε αποκλειστική χρηματοδότηση του ΙΣΝ, οι ολιγοήμερες εκδηλώσεις των δύο προηγούμενων ετών («Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», 2016, και «Η Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος», 2015) γίνονται μία εβδομάδα (18-25/6) και αποκτούν υπόσταση θεσμού, ενώ οι συντελεστές του SNFestival σημείωσαν πως το φεστιβάλ δεν είναι ανταγωνιστικό, αλλά συμπληρωματικό σε άλλες διοργανώσεις, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με το οποίο συμπίπτει χρονικά. Το Summer Nostos Festival, σε επιμέλεια της Μίλυς Πασχάλη από το ΙΣΝ και της Λίμορ Τόμερ από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, θα ενεργοποιήσει συνολικά 18 σημεία μέσα στο κέντρο πολιτισμού μαζί με τις δύο σκηνές της ΕΛΣ, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Ξέφωτο, τον Λαβύρινθο και το Κανάλι του Νερού, όπου όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Στις μουσικές προτάσεις περιλαμβάνονται επίσης οι Αμερικανοί Yo La Tengo, η Bελγίδα τραγουδίστρια της τζαζ Μελανί ντε Μπιάζι, η Αμερικανίδα με τις ελληνικές ρίζες Ελενορ Φριντμπέργκερ κ.ά. Ανάμεσα στους Ελληνες καλλιτέχνες είναι η Λένα Πλάτωνος, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Μόνικα και ο τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, που θα συμπράξει με την ΚΟΑ.

Στην ΕΛΣ θα παρουσιαστεί το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Εσεται Ημαρ», σε σκηνοθεσία Εκτορα Λυγίζου, ενώ η Εθνική Βιβλιοθήκη θα συμμετάσχει με τη διαδραστική έκθεση «Σημεία Ανάγνωσης». Ο Γκάρι Κασπάροφ, επίσης, επιστρέφει στην Αθήνα για έναν αγώνα σιμουλτανέ με νεαρούς Ελληνες πρωταθλητές στο σκάκι.

Η Bρετανίδα ηθοποιός Σάρλοτ Ράμπλινγκ θα απαγγείλει ποιήματα της Σίλβια Πλαθ στην παράσταση «The night dances», με τη συνοδεία της τσελίστα Σόνια Γουίντερ – Αθερτον στις σουίτες του Μπρίτεν. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα ταξιδέψει από την Αμερική το «Θέατρο του πολέμου» του σκηνοθέτη Μπράιαν Ντόρις με την παράσταση «Η Αντιγόνη στο Φέργκιουσον», που μιλάει για τον φυλετικό ρατσισμό μέσα από την τραγωδία του Σοφοκλή. Ο Ντόρις αξιοποιεί τη «θεραπευτική» δύναμη των τραγωδιών και τα μηνύματά τους σε βετεράνους πολέμου και φυλακισμένους, ενώ στο καστ της παράστασης αναλογίου συμπεριλαμβάνεται και ο γνωστός ηθοποιός Ρεγκ Κάθι.

Στο πεδίο του χορού, ο Αντώνης Φωνιαδάκης χορογραφεί την παράσταση «Dés/équilibre/s» στο Κανάλι του Νερού, ενώ η Αμερικανίδα χορογράφος και περφόρμερ Ελίζαμπεθ Στρεμπ θα δώσει μία από τις παραστάσεις της που αψηφούν τη βαρύτητα. Η Αποστολία Παπαδαμάκη και η Χάινι Λάτσκι θα παρουσιάσουν μια παράσταση-σχόλιο στο ανθρώπινο σώμα ως θέαμα με ένα δεκαμελές σύνολο χορευτών με ή χωρίς αναπηρία.

Στις εικαστικές τέχνες, ο επιμελητής Ρόμπερτ Στορ με θητεία στο MoMA της Νέας Υόρκης και πρύτανης του πανεπιστημίου Γέιλ σχεδίασε το πρόγραμμα βίντεο και περφόμανς «Only Connect», που σχολιάζει την έννοια της «σύνδεσης» στην εποχή της προβληματικής ανθρώπινης επικοινωνίας. Αρκετά ενδιαφέρουσα προμηνύεται η συζήτηση του αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο με τον κριτικό αρχιτεκτονικής των New York Times Μάικλ Κίμελμαν, με αφορμή την έκθεση του πρώτου «Piece by Piece», που φιλοξενείται στον Φάρο.

​​Summer Nostos Festival, 18-25 Ιουνίου, ΚΠΙΣΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή