Ερντογάν: Νέα αρχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ερντογάν: Νέα αρχή στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Νέα αρχή» για τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας χαρακτήρισε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Ερντογάν επανέλαβε χθες τις επικρίσεις του κατά της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες της YPG στη Συρία, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα και των δύο χωρών. Σε χθεσινές του δηλώσεις, όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει διαβεβαιώσεις ότι οι πολιτοφύλακες της YPG θα αποσυρθούν από τη Ράκα μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μεταβατική περίοδο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Ορισμένες κινήσεις των ΗΠΑ έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, στην κυβέρνηση Ομπάμα, όπως η προσφορά οπλισμού στους Κούρδους της YPG. Η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει αντίθετους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά την ερχόμενη εβδομάδα με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο Ερντογάν επανέλαβε χθες την πρόθεσή του να ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ την έκδοση του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί ως τον εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Στο μεταξύ, τον διευθυντή της ιστοσελίδας της προσκείμενης στην αντιπολίτευση εφημερίδας Cumhuriyet έθεσαν χθες υπό κράτηση οι τουρκικές αρχές. Τη σύλληψή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ογκούζ Γκιουβέν, μέσω μηνύματός του στο Twitter στις επτά το πρωί. Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό, ημικρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο Γκιουβέν ετέθη υπό κράτηση για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε αυτή την εβδομάδα το τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο Τούρκου εισαγγελέα. Ο εκλιπών εισαγγελέας ήταν αρμόδιος για τις διώξεις εναντίον υπευθύνων του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου. Μεταξύ των δημοσιογράφων της Cumhuriyet, οι οποίοι έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες, ξεχωρίζουν ο διευθυντής του φύλλου, Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπαντσού και ο ρεπόρτερ Αχμέτ Σικ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή