Το παρασκήνιο κρίσιμων αλλαγών στη Δικαιοσύνη

Το παρασκήνιο κρίσιμων αλλαγών στη Δικαιοσύνη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση, αλλά και στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης, ενόψει των σαρωτικών αλλαγών που επιφέρουν οι αποχωρήσεις ανώτατων δικαστικών, οι οποίοι αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα. Ειδικά στον Αρειο Πάγο, οι αποχωρήσεις των ανώτατων δικαστικών είναι εκτεταμένες, καθώς, πέραν της προέδρου Βασιλικής Θάνου, η οποία αποχωρεί στο τέλος του επόμενου μήνα, φεύγουν ακόμα πέντε αντιπρόεδροι και πολλοί αρεοπαγίτες.

Δεν είναι υπερβολική η εκτίμηση, που πλέον είναι διάχυτη στους κόλπους της Δικαιοσύνης, ότι ο Αρειος Πάγος τον Ιούνιο «αδειάζει» με τις αποχωρήσεις όλων των ανώτατων δικαστών που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Η δε αποχώρηση της προέδρου του Αρείου Πάγου (η οποία προ μηνών είχε την πρωτοβουλία παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, προκαλώντας αρνητική απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου) και οι αποχωρήσεις των πέντε αντιπροέδρων πυροδοτούν διεργασίες για την επιλογή αυτών που θα τους διαδεχθούν.

Οι επικείμενες επιλογές, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Δικαιοσύνη καλείται να ανταποκριθεί σε σύνθετους ρόλους εκκαθάρισης υποθέσεων οικονομικών σκανδάλων, αλλά και να συμβάλει στην επιτάχυνση των επενδύσεων με την ταχεία απονομή της, απασχολούν ήδη την κυβέρνηση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στην εκκίνηση της διαδικασίας που απαιτεί ο νόμος για τους υποψηφίους, οι οποίοι θα κληθούν σε ακρόαση και από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρίσιμο θέμα που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιοι μπορεί να είναι εκείνοι που θα επιλεγούν είναι αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιλογή ανώτατων δικαστικών που έχουν ακόμα ένα χρόνο δικαστικής θητείας ή αν θα επιλέξει ανώτατους δικαστές με παραπάνω χρόνια –διετία για παράδειγμα– όπως έκανε και το 2015, επιλέγοντας, τότε, ως πρόεδρο τη Βασιλική Θάνου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, όπως προκύπτει από τη δρομολόγηση της ακρόασης των υποψηφίων για την ακρόασή τους από τη Βουλή, τάσσεται υπέρ της θέσης η κυβέρνηση να επαναλάβει ό,τι έκανε και το 2015, επιλέγοντας ανώτατους δικαστικούς με τουλάχιστον διετή θητεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, στην κυβέρνηση διατυπώνονται και άλλες απόψεις.

Πάντως, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει για τη θέση του προέδρου ανώτατο δικαστικό που θα έχει χρόνο να μείνει τουλάχιστον έως το 2019, ως επικρατέστεροι φέρονται οι σημερινοί αντιπρόεδροι Ειρήνη Κιουρτσούγλου- Πετρουλάκη και Δημήτριος Κράνης, ο οποίος είναι πρόεδρος και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Σε περίπτωση που επιλεγεί ανώτατος δικαστής για ένα χρόνο, επικρατέστεροι φέρονται οι αντιπρόεδροι Ιωάννης Γιαννακόπουλος και Χρυσούλα Παρασκευά, ενώ ανάλογα θα κινηθούν και οι επιλογές για τους αντιπροέδρους, καθώς φεύγουν πέντε και συνεπώς η ανανέωση θα είναι εκτεταμένη.

Συγκεκριμένα, αποχωρούν, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, οι αντιπρόεδροι Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Ευθυμία Λαμπροπούλου, Ασπασία Καρέλλου, Γεράσιμος Φουρλάνος και Δήμητρα Μπουρνάκα, καθώς και πολλοί αρεοπαγίτες.

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων, υποψήφιοι αναμένεται να είναι πολλοί από τους σημερινούς αρεοπαγίτες και, ανάλογα αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιλογή δικαστών που φεύγουν σε ένα ή περισσότερα χρόνια, θα εξαρτηθεί και ποιοι από τους αρεοπαγίτες θα μπορούν να επιλεγούν. Πάντως, πολλοί από αυτούς ήδη εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ εκείνων που θα γίνουν σε κάθε περίπτωση αντιπρόεδροι, ενώ για άλλους παραμένει η αβεβαιότητα και οι προσδοκίες τους, προς το παρόν, είναι έωλες.

Πάντως, υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην προχωρήσει άμεσα, στις αρχές Ιουλίου δηλαδή, στην επιλογή νέας ηγεσίας για τον Αρειο Πάγο (στα άλλα ανώτατα δικαστήρια, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο οι πρόεδροι παραμένουν), κάτι που έκανε το 2015 για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όταν οι πρόεδροί τους επελέγησαν μετά την έναρξη του δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, χρέη προέδρου στον Αρειο Πάγο θα εκτελεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου που είναι ο Ιωάννης Γιαννακόπουλος. Σε ό,τι αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, από εκεί αποχωρούν μόνον δύο αντιπρόεδροι, οι Δημοσθένης Πετρούλιας και Νικόλαος Μαρκουλάκης, ενώ από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φεύγει μόνον ένας αντεισαγγελέας, ο Γεώργιος Μπόμπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή