Η κυβερνοεπίθεση στο ΑΠΘ και οι συσκέψεις

Η κυβερνοεπίθεση στο ΑΠΘ και οι συσκέψεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξημένη επιφυλακή βρέθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ελληνικές αρχές ασφαλείας και πληροφοριών, υπό τον φόβο ενός μπαράζ ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά ελληνικών στόχων, με «όχημα» το κακόβουλο λογισμικό wannaCry. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους δημόσιων οργανισμών και τραπεζών προκειμένου να τους επιστήσει την προσοχή, ενώ το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη παρουσία στελεχών του τραπεζικού τομέα και αξιωματούχων της EYΠ, που συγκροτούν την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT). Mετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε προειδοποίηση με λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί το λογισμικό και τρόπους προφύλαξης: «Ως προς τα μολυσμένα αρχεία, πρόκειται συνήθως για αρχεία τύπου .docx και .pdf (…) έχει τη δυνατότητα να αυτοδιαδίδεται μέσω του τοπικού δικτύου και να κρυπτογραφεί τα αρχεία κάθε συστήματος στο οποίο αποκτά πρόσβαση».

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης έπεσε το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. «Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ. Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί, επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης των αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του πανεπιστημίου. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, που σχημάτισε σχετική δικογραφία. Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές, κανένας άλλος φορέας ή οργανισμός, πλην του ΑΠΘ, δεν δέχθηκε επίθεση από το λογισμικό. Στελέχη της ΤτΕ αρνήθηκαν αναφορές περί επίθεσης στην κεντρική τράπεζα την περασμένη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ είχε βρεθεί κατά το παρελθόν στο στόχαστρο χάκερς και έκτοτε ενίσχυσε την ηλεκτρονική άμυνά της. Μάλιστα δημιούργησε επιτροπή με εξειδικευμένα στελέχη τα οποία παρακολουθούν στενά το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με πρωτοβουλία του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για να γίνει αποτίμηση των δεδομένων και να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας των λεγόμενων «κρίσιμων υποδομών» της χώρας από παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, και ο Ελληνας επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι «οι έρευνες της Europol και των κρατών-μελών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή