Το προσφυγικό στο επίκεντρο τριμερούς

Το προσφυγικό στο επίκεντρο τριμερούς

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο είχαν χθες στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση της επιτροπής για τις επιδόσεις της χώρας στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, ενώ την τριμερή συνάντηση απασχόλησαν η στάση της Ελλάδας στο θέμα της συνθήκης του Δουβλίνου, το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, η χωροθέτηση νέων προαναχωρησιακών κέντρων κ.ά.

«Οι αποκαλούμενες δευτερεύουσες μετακινήσεις έχουν μειωθεί και αναμένεται ότι με την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου θα παραμείνουν περιορισμένες», επισήμανε σε Ελληνες δημοσιογράφους ο επίτροπος. Διευκρινιστικά, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα δεχθεί πίσω μετανάστες δυνάμει των κανόνων του Δουβλίνου «συμβολικά» και μόνο από κράτη-μέλη που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης: «Θα υπάρξει μια συμβολική κίνηση από την πλευρά μας, που θα δείχνει ότι δεν είμαστε οι άνθρωποι που μονάχα απαιτούμε βοήθεια», τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι η συνθήκη του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι όσοι μετανάστες συλλαμβάνονται στην Ε.Ε. επιστρέφονται στην πρώτη χώρα εισόδου της Ε.Ε., τέθηκε εκ νέου σε ισχύ τον Μάρτιο δίχως προς το παρόν να έχουν «επιστραφεί» στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες από κράτη-μέλη της Ενωσης. «Μιλάμε για έναν πάρα πολύ μικρό αριθμό», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. Στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, συμφωνήθηκε η κυβέρνηση να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία ανακοίνωση – δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει δυνατότητα φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών από οικογένειες: «Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να θεσπίσει τη σχετική νομοθεσία για την κηδεμονία των ανηλίκων και να εξασφαλίσει άμεσα κατάλληλη στέγαση και προστασία», επισήμανε ο Ελληνας επίτροπος. Ο κ. Αβραμόπουλος προέτρεψε τον κ. Μουζάλα να ενισχύσει τις Επιτροπές Προσφυγών ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου και απέσπασε τη δέσμευση του κ. Τόσκα και των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. για τη χωροθέτηση, το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, νέων προαναχωρησιακών κέντρων σε Σάμο και Χίο. «Εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε ακόμα και εκεί που κάποιοι δεν έχουν πειστεί, όπως είναι η περίπτωση της Χίου», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας. Οι κ. Μουζάλας και Τόσκας ζήτησαν, τέλος, τη συνδρομή της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής στο θέμα των επιστροφών – απελάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή