12.000 διαδηλωτές στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

12.000 διαδηλωτές στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο νέο μνημόνιο. Στη 1.10 το μεσημέρι νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ μπροστά στη Βουλή, εκτοξεύοντας εναντίον τους πέτρες και φωτοβολίδες. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών. Τα επεισόδια δεν γενικεύτηκαν και εκτονώθηκαν μερικά λεπτά αργότερα. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ κουκουλοφόροι προκάλεσαν φθορές σε ένα υποκατάστημα της αλυσίδας φούρνων «Το Χωριάτικο» στην Ομόνοια, ένα κοσμηματοπωλείο στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου και ένα αυτοκίνητο – βαν εξωτερικών μεταδόσεων του ΑΝΤ1, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ η ομάδα των αναρχικών είχε αποχωρήσει από την πλατεία Συντάγματος με κατεύθυνση τα Εξάρχεια, κουκουλοφόροι εξαπέλυσαν επίθεση με βόμβες μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη, δίχως πάντως φθορές ή τραυματισμούς. Το μπαράζ επιθέσεων ολοκληρώθηκε τις μεσημεριανές ώρες με τον εμπρησμό 6 συνολικά αυτοκινήτων που βρίσκονταν σταθμευμένα σε υπαίθριο parking στην οδό Ερσης, στον λόφο Στρέφη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., στις χθεσινές κινητοποιήσεις πήραν μέρος πάνω από 12.000 διαδηλωτές. Περίπου 1.500 ένστολοι αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο μισθολόγιο στην πλατεία Κλαυθμώνος χθες το απόγευμα.

Πάντως, και σήμερα η κίνηση στο κέντρο για κάποιες ώρες της ημέρας θα είναι προβληματική, καθώς οι εργαζόμενοι των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Ετσι, σήμερα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν τα σωματεία εργαζομένων κατά την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας. Κλειστό θα είναι το Σύνταγμα και σήμερα το απόγευμα, καθώς η ΓΣΕΕ διοργανώνει για τις 6.30 μ.μ. νέο συλλαλητήριο, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Δεμένα στα λιμάνια θα μείνουν τα πλοία έως και αύριο τα μεσάνυχτα, λόγω νέας 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Από τα καθήκοντά τους απέχουν σήμερα οι δικηγόροι, ενώ συνεχίζεται και αύριο η απεργιακή κινητοποίηση των συμβολαιογράφων όλης της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου να προσκομίσουν, έως σήμερα το μεσημέρι, στοιχεία για το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων προκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό που συμμετείχε στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες ενστόλων

Πάνω από 3.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί συμμετείχαν στη χθεσινή, ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ενάντια στις νέες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας. Πραγματοποίησαν πορεία στο Σύνταγμα, όπου κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν στη Βουλή απωθήθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ. Νωρίτερα, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής και η Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων είχαν αναρτήσει πανό στο Λυκαβηττό γραμμένο στα ελληνικά και στα γερμανικά με σύνθημα «πόσο κοστίζει η ζωή ενός αστυνομικού;», ενώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Πάντως, συνάντηση της τελευταίας στιγμής με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα είχαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Ο κ. Τόσκας δεν δέχθηκε την απαίτηση των συνδικαλιστών να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, ωστόσο συμφώνησε μαζί τους στην τροποποίηση ορισμένων σημείων, που αφορούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του πλαφόν στην αποζημίωση της πέραν του πενθημέρου εργασίας, την προσμέτρηση της στρατιωτικής θητείας και του χρόνου σπουδών στα μισθολογικά κλιμάκια κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή