ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα παραλειπόμενα της σύλληψης των «3» Τούρκων κομάντος

Τα παραλειπόμενα της σύλληψης των «3» Τούρκων κομάντος

Ενεργό ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου είχαν –σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο– οι τρεις κομάντος που εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας στην Αδριανούπολη.

Πρόκειται για τους Αχμέτ Τσαμόγλου, Γιουτσέλ Οζκάν και Μουσταφά Οζέλ, μέλη μιας ομάδας περίπου 30 βατραχανθρώπων που, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο των πραξικοπηματιών, είχαν ως αποστολή να απαγάγουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας, όπου είχε καταλύσει.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Ανατολή», οι τρεις καταζητούμενοι Τούρκοι στρατιωτικοί εντοπίστηκαν τη Δευτέρα από πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ και κλιμάκιο μυστικών αστυνομικών στην περιοχή Havsa της Αδριανούπολης, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ορεστιάδα.

Τη στιγμή της σύλληψής τους φέρονται να κατευθύνονταν με αυτοκίνητο προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχοντας στην κατοχή τους 11.000 λίρες Τουρκίας, 40.000 ευρώ και 7.105 δολάρια ΗΠΑ καθώς και τα γνήσια διαβατήριά τους.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι μέχρι πρότινος καταζητούμενοι κομάντος κρύβονταν το τελευταίο διάστημα σε σπίτι στην Αδριανούπολη, όπου και τελικά εντοπίστηκαν.

Μέλη της τουρκικής SAT (Ομάδα Υποβρύχιας Επίθεσης) ήταν και οι επιλοχίες Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, που συνελήφθησαν στις 15 Φεβρουαρίου στην Ορεστιάδα. Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή, οι τρεις συλληφθέντες στην Αδριανούπολη και οι δύο στην Ορεστιάδα φέρονται να είχαν εισέλθει μαζί προ τριμήνου στην Ελλάδα με σκοπό να υποβάλουν αιτήματα ασύλου. Οι Τσετίν και Αρίκ παραμένουν κρατούμενοι στην Ελλάδα έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει. Αντίθετα, σύμφωνα με την παραπάνω εκδοχή, τα ίχνη των υπολοίπων τριών είχαν μυστηριωδώς χαθεί, ενώ ταξίδευαν με λεωφορείο από την Ορεστιάδα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Για την καταγγελθείσα υπόθεση «εξαφάνισης» των τριών Τούρκων κομάντος έχει υποβληθεί αναφορά στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο. Οι ελληνικές αρχές, πάντως, ουδέποτε επιβεβαίωσαν την παρουσία τους στην Ελλάδα, ενώ με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε τις σχετικές καταγγελίες «μύθους».