ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρούσμα διαφθοράς και εκμετάλλευσης σε «προσφυγική» ΜΚΟ

Κρούσμα διαφθοράς και εκμετάλλευσης σε «προσφυγική» ΜΚΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την αναστολή χρηματοδότησης σε ΜΚΟ που ασχολείται με τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα αποφάσισε η Ε.Ε. μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση των δικαιούχων και διαφθορά, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο επίτροπος ενημερώθηκε την Τρίτη το απόγευμα και αμέσως έδρασε στέλνοντας επιστολή στον OLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού) αλλά και στον αρμόδιο Ελληνα υπουργό Γιάννη Μουζάλα, καθώς για τέτοια θέματα, όπως δήλωσε, υπάρχει «μηδενική ανοχή». Τις καταγγελίες διερευνά η Επιτροπή από κοινού με τον OLAF και τις ελληνικές αρχές.

«Η Κομισιόν έχει θεσπίσει έναν διεξοδικό μηχανισμό για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της εφαρμογής της ανθρωπιστικής της χρηματοδότησης παγκοσμίως, με πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπιστικών αρχών και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. Μέσω αυτού του μηχανισμού εντοπίστηκαν οι «δυνητικά σοβαρές καταγγελίες σχετικά με ένα από τα ανθρωπιστικά έργα που υλοποιεί ένας εταίρος στην Ελλάδα», σημείωσε χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του οργανισμού. Προτροπή της Επιτροπής είναι ο οργανισμός να αποκαλυφθεί από μόνος του, κίνηση στην οποία δεν μπορεί να προβεί η Επιτροπή, καθώς έχει ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του.

Η ίδια η ΜΚΟ βρίσκεται σε επαφή με τον αρμόδιο επίτροπο, έλαβε τις καταγγελίες ιδιαίτερα σοβαρά και έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για τις πράξεις του προσωπικού της, καθώς, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος επίτροπος, «μια καταγγελία αφορά πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση των δικαιούχων από μέλη του προσωπικού του εταίρου» και «μία ακόμα ενδεχόμενη οικονομική διαφθορά από τα ίδια μέλη του προσωπικού».

«Παρόλο που αυτές οι καταγγελίες παραμένουν υπό διερεύνηση, η Κομισιόν τις λαμβάνει πολύ σοβαρά. Επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε κάθε κατάχρηση των δικαιωμάτων και της προσωπικής ακεραιότητας όλων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και σε οποιαδήποτε κατάχρηση χρημάτων», τονίζει ο Χρήστος Στυλιανίδης.

«Κύριο μέλημά μας είναι η ευημερία των δυνητικών θυμάτων. Κατά συνέπεια, θα διασφαλίσουμε ότι τους παρέχεται άμεση στήριξη», σημειώνει, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «λαμβάνονται μέτρα για την αναστολή πληρωμών στον εταίρο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα».