Ενας φωτεινός σταυρός μπορεί να… απορρυθμίσει την κυκλοφορία

Ενας φωτεινός σταυρός μπορεί να… απορρυθμίσει την κυκλοφορία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ομολογουμένως οξύμωρο, ωστόσο ο σταυρός ενός φαρμακείου μπορεί να προκαλέσει τροχαίο ατύχημα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Μονάδας Εργονομίας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, όταν η φωτεινή επιγραφή ενός φαρμακείου βρίσκεται κοντά σε φωτεινό σηματοδότη, υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης των δύο από τους οδηγούς, που μπορεί να εκλάβουν το φως του σταυρού ως «πράσινο» για την κυκλοφορία.

Οπως σημειώνουν οι επιστήμονες, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι φωτεινοί σταυροί των φαρμακείων, ενώ εμφανίζουν μεγαλύτερη ένταση φωτός εξαιτίας της χρήσης LED τεχνολογίας. Επιπλέον, λόγω του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας, παραμένουν για περισσότερες ώρες φωτεινοί, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να μη σβήνουν ούτε όταν το κατάστημα είναι κλειστό, όπως προβλέπεται από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τον νόμο, ο σταυρός του φαρμακείου επιτρέπεται να είναι κάθετος στην όψη του κτιρίου, εάν δεν ξεπερνά σε διαστάσεις τα 70×70 εκ. και τα 30 εκ. από την όψη του κτιρίου. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ένταση του φωτισμού να υπερβαίνει κατά περισσότερο από 250 κηρία την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στον δημόσιο χώρο όπου βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή, να αναβοσβήνει κ.λπ. Απαγορεύεται, τέλος, η τοποθέτησή τους σε απόσταση μικρότερη των 20 μ. από φανάρι, που ισχύει για όλες τις φωτεινές επιγραφές και διαφημίσεις, καθώς μπορεί να προκληθεί σύγχυση ή θάμβωση σε οδηγούς και διαβάτες.

Σε πειραματικές μετρήσεις που διενεργήθηκαν στο Εργαστήριο Εργονομίας της Σχολής Μηχανολόγων του ΕΜΠ, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 55 ατόμων διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πράγματι σημαντική πιθανότητα σύγχυσης όταν συνυπάρχουν φωτεινός σηματοδότης και σταυρός φαρμακείου, κυρίως τις βραδινές ώρες. Τα επίπεδα αποτυχίας αναγνώρισης του σήματος του σηματοδότη (με οπτική επισκόπηση διάρκειας 200 ms) έφτασαν το 50%, ενώ σε συνθήκες χωρίς σταυρό φαρμακείου μειώθηκαν στο 20%. Παρ’ όλα αυτά, όπως προέκυψε από την έρευνα, στην Αττική σήμερα λειτουργούν 152 φαρμακεία που απέχουν 20 μέτρα από φωτεινό σηματοδότη και 48 φαρμακεία που βρίσκονται στα 10 μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ερευνητές προχώρησαν και σε δειγματοληπτικές μετρήσεις έντασης της φωτεινότητας σε 20 σηματοδότες και 20 σταυρούς φαρμακείων, επιβεβαιώνοντας την κοινή εντύπωση ότι η λάμψη των επιγραφών είναι συχνά ισχυρότερη από αυτή των φαναριών. Συγκεκριμένα, σε φανάρια μετρήθηκε φωτεινότητα έως και 4.000 καντέλες/τ.μ., ενώ στους σταυρούς 9.000 καντέλες/τ.μ. Η προσλαμβανόμενη φωτεινότητα του σήματος στους φωτεινούς σηματοδότες δεν ξεπερνά τις 500 καντέλες, ενώ στους σταυρούς φαρμακείων μπορεί να φτάσει τις 2.000 καντέλες.

«Οι φωτεινές επιγραφές στους δρόμους είναι πάρα πολλές», σχολιάζει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Εργονομίας ΕΜΠ Δημήτρης Ναθαναήλ. «Τα φαρμακεία είναι τα μόνα που έχουν δικαίωμα να έχουν ταμπέλα κάθετη στη φορά του δρόμου. Ωστόσο, έχουμε πάρα πολλά κοντά σε φανάρια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σε άτομα τρίτης ηλικίας, ανθρώπους με περιορισμένη όραση ή όσους απλώς είναι κουρασμένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή