Φωτοβολίδες και μολότοφ έξω από τη Βουλή

Φωτοβολίδες και μολότοφ έξω από τη Βουλή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο χθες το απόγευμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο 4ο μνημόνιο, όπως τονιζόταν στις ανακοινώσεις των συνδικάτων. Λίγο πριν από τις 9 μ.μ. μια ομάδα επιχείρησε να ανέβει στα σκαλιά δίπλα στον Αγνωστο Στρατιώτη για να απωθηθεί από αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε ρίψη φωτοβολίδων και μολότοφ από ομάδες διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά κουβούκλιο και θάμνοι. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης. Οταν καθάρισε κάπως η ατμόσφαιρα οι συγκεντρωμένοι επανήλθαν επί της οδού Αμαλίας, στον χώρο μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., περίπου 12.000 άτομα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Τα μαζικά μπλοκ του ΠΑΜΕ (το οποίο πορεύτηκε από την Ομόνοια στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου) κατέλαβαν τον χώρο στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, αλλά και στην Οθωνος και την Αμαλίας προς το Ζάππειο. Οι υπόλοιποι φορείς βρίσκονταν στο οδόστρωμα της λεωφόρου Αμαλίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν αριστερές οργανώσεις, πρωτοβάθμια σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι.

Στην εξέδρα, που είχε τοποθετηθεί από την ΑΔΕΔΥ, ακούστηκε το κάλεσμα του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων διανοουμένων και καλλιτεχνών για αντίσταση στη νέα συμφωνία. Στη συνέχεια ξεκίνησε συναυλία από τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η οποία συνέχισε για αρκετή ώρα μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές.

Στο Σύνταγμα βρέθηκαν και επιστημονικοί φορείς, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη αύξηση των εισφορών και της φορολογίας.

Ο χορός των χθεσινών διαμαρτυριών ενάντια στα νέα μέτρα είχε ανοίξει με την πορεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό βροχή.

Στη συνέχεια, χθες το μεσημέρι εκατοντάδες συμβασιούχοι των ΟΤΑ, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πορεύτηκαν στο υπουργείο Διοικητικής Aνασυγκρότησης ζητώντας συνάντηση με την υπουργό Ολγα Γεροβασίλη, για να θέσουν το αίτημα για προσλήψεις και καταβολή των μισθών τους. Οταν ενημερώθηκαν πως η υπουργός απουσιάζει και πως θα είναι διαθέσιμη στις 6 μ.μ., υπήρξε μεγάλη αντίδραση. Οι διαδηλωτές γκρέμισαν την καγκελόπορτα και εισέβαλαν μαζικά στον περίβολο. Τελικά, υπό την επιμονή των συγκεντρωμένων πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την κ. Γεροβασίλη λίγο μετά τις 4 το απόγευμα. Οι συνδικαλιστές δήλωσαν πως δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ στις 22-23 Μαΐου. Η ΠΟΠ ΟΤΑ έχει ανακοινώσει στάση εργασίας για σήμερα και αποχή από τα καθήκοντα το Σαββατοκύριακο.

«Διανυκτέρευση» ενστόλων

Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες χθες παρέμεινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ, της ομοσπονδίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων. Οι ένστολοι διανυκτέρευσαν εκεί, ζητώντας συνάντηση με τον κ. Χουλιαράκη. Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η δεύτερη 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή