ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο 3% τα «ενεργειακά» κτίρια στην Ελλάδα

Στο 3% τα «ενεργειακά» κτίρια στην Ελλάδα

Μόλις το 3% των κτιρίων στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί με βάση τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης (KENAK), από το 1980 μέχρι και σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, από το βήμα της ημερίδας για την κυκλική οικονομία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Η ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων πρέπει να είναι το νέο πλάνο στη δόμηση», είπε ο κ. Μπίλλιας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισήμανε ότι «η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος αποτελεί παράδειγμα πολλαπλού και πολύπλευρου οφέλους, ειδικά για μία ενεργειακά εξαρτημένη χώρα, όπως η Ελλάδα», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ποσοστό κατανάλωσης συνολικής ενέργειας των κτιρίων στην Ελλάδα να αγγίζει το 40%

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το χαρακτήρισε «ζωογόνο και απαραίτητο» για τον κλάδο των μηχανικών, και ζήτησε «ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα».

«Η καλύτερη επένδυση για ένα κράτος, με τα μεγαλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ALUMIL AE, Γιώργος Μυλωνάς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η ALUMIL, η ISOMAT και το EKETA μπαίνουν σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα για την αποθήκευση ενέργειας, στόχος του οποίου είναι η αποταμίευση ενέργειας με σύστημα μπαταρίας σε κουφώματα, η οποία, όποτε χρειαστεί, θα μπορεί να αποδίδεται ξανά. «Με τον τρόπο αυτό, η ενέργεια που θα αποθηκεύεται θα είναι συνεχώς διαθέσιμη, όποτε ζητηθεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και εξήρε τη συμβολή προς την ενεργειακή εξοικονόμηση των χρωμάτων μέσω της βαφής, τους σκελετούς των κουφωμάτων, τις νέες τεχνικές σκίασης και τα ειδικών προδιαγραφών τζάμια.