Υγεία: Σχέδιο 48-60 ωρών εργασίας, 5ωρες και 12ωρες εφημερίες

Υγεία: Σχέδιο 48-60 ωρών εργασίας, 5ωρες και 12ωρες εφημερίες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρανταοκτάωρο ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας που κατόπιν συναίνεσης του γιατρού μπορεί να αυξηθεί στις 60 ώρες, 5ωρες και 12ωρες εφημερίες, 15λεπτο διάλειμμα έπειτα από έξι ώρες εργασίας και ρεπό υποχρεωτικά αμέσως μετά τη νυχτερινή εφημερία, είναι μεταξύ των προτάσεων του υπουργείου Υγείας για τον νέο τρόπο οργάνωσης του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, στο σχετικό σχέδιο νόμου καθιερώνεται ως βάση για την οργάνωση του χρόνου η μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο του νοσοκομείου. Ως 12ωρη εργασία νοούνται: οι επτά ώρες τακτικού πενθήμερου ωραρίου ακολουθούμενες από πέντε ώρες ενεργής εφημερίας, ή οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης τις καθημερινές κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, το Σάββατο, τη Κυριακή ή την αργία με παρουσία στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, γιατροί που εκτελούν εφημερία ετοιμότητας, όταν κληθούν να προσέλθουν στο νοσοκομείο, η απασχόλησή τους εκεί είτε συνεχής είτε διακοπτόμενη δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τις 12 ώρες.

«Eθελουσία εξαίρεση»

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο ανώτατος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ –τακτικό ωράριο συν εφημεριακός χρόνος– δεν θα πρέπει να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες, με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις μήνες. Ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα της «εθελουσίας εξαίρεσης» από το όριο αυτό, που σημαίνει ότι εφόσον ο γιατρός συναινεί ρητά και ελεύθερα μπορεί να εργάζεται και έως 60 ώρες εβδομαδιαίως. Η δυνατότητα της «εθελουσίας εξαίρεσης» θα είναι σε ισχύ για μία μεταβατική περίοδο τριών ετών προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Παράλληλα, προβλέπονται 12 συνεχόμενες ώρες ανά 24ωρο ως καθημερινή ημερήσια ανάπαυση των γιατρών, αλλά και διάλειμμα 15 λεπτών έπειτα από 6 συνεχόμενες ώρες εργασίας. Η ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης την εβδομάδα είναι 24 ώρες, συν τις 12 ώρες ημερήσιας ανάπαυσης (36 ώρες), όταν πραγματοποιείται εφημερία Σαββάτου. Η χορήγηση ρεπό έπειτα από νυχτερινή εφημερία διατηρείται. Ωστόσο, έως τώρα, προβλέπεται ότι το ρεπό που χορηγείται σε γιατρό έπειτα από κάθε ενεργό εφημερία μπορεί να μεταφερθεί έως και μία εβδομάδα από την ημέρα που έκανε την εφημερία. Με το σχέδιο νόμου αυτή η «ελαστική» διάταξη καταργείται και το ρεπό πρέπει να διαδέχεται άμεσα την εφημερία.

Για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου το υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο για τη μη τήρηση του 48ωρου ως ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών, και εάν δεν υπάρξει ρύθμιση του ζητήματος θα κληθεί να καταβάλει τον ερχόμενο Ιούνιο πρόστιμο που ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θίγουν τα εισοδήματα των γιατρών. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, με το άρθρο 55 του νόμου που ψηφίστηκε την Πέμπτη για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προβλέπεται αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών της τάξεως του 6% (συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ), ενώ «διασφαλίστηκαν η ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων (πλην του νοσοκομειακού) στον βασικό μισθό και επομένως η αύξηση, προοπτικά, των συντάξιμων αποδοχών καθώς και η ενίσχυση του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης όλων των βαθμίδων (επίσης συνολικού ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή