Καταυλισμοί χωρίς γιατρούς

Καταυλισμοί χωρίς γιατρούς

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς γιατρούς κινδυνεύουν να μείνουν οι καταυλισμοί προσφύγων – μεταναστών στην ενδοχώρα αλλά και στα hotspots στα νησιά, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια. Οι συμβάσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που είχαν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα έως τώρα, λήγουν άμεσα, στο τέλος Mαΐου για τα νησιά, τον Ιούνιο και Ιούλιο για την υπόλοιπη Ελλάδα, οπότε το προσωπικό τους θα αποχωρήσει. Το ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας έχει λάβει 23,4 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κάλυψη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους καταυλισμούς, ωστόσο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχει καταφέρει να βρει το αναγκαίο προσωπικό. Η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους καταυλισμούς είναι αναγκαία ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα, επιτόπου, τα ήσσονος σημασίας περιστατικά και να παρακολουθούνται οι χρονίως πάσχοντες και να μην επιβαρύνεται το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία της περιοχής. Ταυτόχρονα ο πληθυσμός που παραμένει στους καταυλισμούς επιβάλλεται να παρακολουθείται επιδημιολογικά ώστε να προλαμβάνεται εξάπλωση ασθενειών, δεδομένου ότι οι συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς «παράγουν νοσήματα».

Η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος –πρόγραμμα PHILOS– από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) για επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών υγείας (γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές και διασώστες, δηλαδή πλήρωμα ασθενοφόρων) στους καταυλισμούς πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο (2016), όμως ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν, παρά την ανεργία. Χρειάστηκαν απανωτές προσκλήσεις και τελικά μόλις πριν από δύο μήνες έφτασαν σε κάποιους καταυλισμούς ελάχιστα άτομα, κυρίως διασώστες, κοινωνικοί λειτουργοί και βοηθοί νοσηλευτές, όχι όμως και γιατροί.

Συγκεκριμένα, προβλεπόταν η πρόσληψη 880 ατόμων. Κατατέθηκαν 7.000 αιτήσεις, όμως τελικά ύστερα από πολλούς μήνες, μόλις 580 άτομα βρέθηκαν να πληρούν τα κριτήρια και αυτοί δεν ήταν οι πλέον αναγκαίοι, δηλαδή γιατροί και μεταφραστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή μάλιστα υπάρχει απροθυμία να μεταβούν οι προσληφθέντες στους καταυλισμούς, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ομάδες υγειονομικού προσωπικού σε περιφερειακό επίπεδο και «να παραμένουν στο πεδίο οι απολύτως απαραίτητοι».

Η ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος, εκτός από τα προβλήματα που θα φέρει στους καταυλισμούς και στις τοπικές κοινωνίες, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και για έναν επιπλέον λόγο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο μοναδικός κρατικός φορέας που ανέλαβε να διαχειριστεί κονδύλια για το προσφυγικό χωρίς την παρέμβαση κάποιας θεσμοθετημένης οργάνωσης όπως π.χ. η Υπατη Αρμοστεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση καλύπτει το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η σωστή διαχείριση του προγράμματος αποτελεί λοιπόν και ένα τεστ για την αποτελεσματικότητα του κράτους στη διαχείριση κονδυλίων για το προσφυγικό.

Ομως η ίδια η προκήρυξη έθετε λάθος προϋποθέσεις, δίνοντας επιπλέον μόρια σε άνεργους και πολύτεκνους. «Για να βρεθείς στο πεδίο, σε έναν καταυλισμό, χρειάζονται ειδικά προσόντα. Δεν μπορεί η επιλογή να γίνεται μόνο με κοινωνικά κριτήρια», τονίζει στέλεχος ΜΚΟ.

To «καλύτερο» είναι ότι το πρόγραμμα, που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, λήγει τον Αύγουστο του 2017. Στη συνέχεια, για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στους καταυλισμούς, θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια από τους τακτικούς πόρους για το μεταναστευτικό της Ε.Ε. με βάση πρόγραμμα που θα κατατεθεί… κάποτε.

Ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα PHILOS, αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγάπιος Τερζίδης, σε ερώτηση της «Κ» απάντησε ότι υπάρχει ο σχεδιασμός από την πλευρά του υπουργείου –το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως τόνισε– ώστε να επεκταθούν τα προγράμματα και οι δράσεις έως το τέλος του χρόνου και κλιμάκια να μεταβούν και στα νησιά, εφόσον έχουν μείνει αδιάθετα κονδύλια.

Εφόσον βέβαια βρεθεί προσωπικό. Ο κ. Τερζίδης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όταν λήξει η σύμβαση εργαζομένων με τις ΜΚΟ –οι οποίες, επισημαίνει, δίνουν υψηλότερους αμοιβές–, εξειδικευμένο προσωπικό θα θελήσει να εργαστεί στην ίδια θέση για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ αυτή τη φορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή