Το κτηματολόγιο στα άδυτα της Ε.Ε.

Το κτηματολόγιο στα άδυτα της Ε.Ε.

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκηνικό είναι μάλλον προβλέψιμο. Κάθε φορά που μια αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βαίνει προς ολοκλήρωση, οι ευρωπαϊκοί «παίκτες» αισθάνονται την ανάγκη να μνημονεύσουν τον μεταρρυθμιστικό «οίστρο» της εκάστοτε κυβέρνησης. Ο Πιερ Μοσκοβισί απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα, με ζέση που ενίοτε φθάνει σε σημείο παρεξήγησης. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Kολεγίου των Επιτρόπων, όμως, η πραγματικότητα δεν μοιάζει με μαγική εικόνα. Εκεί που η υποχρέωση της πολιτικής ορθότητας χαλαρώνει και η διπλωματική γλώσσα εξαφανίζεται, οι επίτροποι θυμούνται ιστορίες ελληνικής τρέλας. Μαζί με αυτές, υποθέσεις δικών τους ανθρώπων που ανέστειλαν την πρόθεσή τους να αγοράσουν γη στην Ελλάδα λόγω της εκκρεμότητας του Κτηματολογίου – το οποίο είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τι παθαίνουμε…

«Θυμάμαι τη συζήτηση για το ελληνικό κτηματολόγιο απ’ όταν ήμουν νεαρός αξιωματούχος στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτά παθαίνουμε όταν δεν επιμένουμε στους κανόνες!». Το σχόλιο προήλθε από τα χείλη ενός εκ των ισχυροτέρων αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο προερχόμενος από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές επίτροπος δεν φημίζεται ούτε για τα φιλικά αισθήματα ούτε για τα θετικά σχόλια προς την Ελλάδα. Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Προς επίρρωσιν, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε ότι «δεν θυμάμαι καν πόσα χρόνια εκκρεμεί αυτή η υπόθεση»…

Ηταν η συνεδρίαση του Kολεγίου των Επιτρόπων, μερικά 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group που επιβεβαίωσε τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών. Είχε προηγηθεί μια παρουσίαση για την Ελλάδα από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων. Είδηση δεν αποτελεί ότι ο κ. Μοσκοβισί εκφράστηκε θετικά για την Ελλάδα και τις προοπτικές σταθεροποίησης που βλέπει. «Είδαμε πλεόνασμα που δεν το περιμέναμε», φέρεται να είπε και οικοδόμησε μια θετική επιχειρηματολογία, την οποία δεν αμφισβήτησε κανένας επίτροπος. Τουλάχιστον, όχι ευθέως. Ούτε καν ο «σκληρός» Γίρκι Κατάινεν.

Ακόμη και η συνήθης «ελαφριά», σύμφωνα με τη διπλωματική γλώσσα των παροικούντων την Ιερουσαλήμ, διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Μοσκοβισί και του έτερου αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, για το ελληνικό ζήτημα, δεν υπερέβη τα εσκαμμένα. «Το κλίμα ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο», όπως το έθετε αρμόδια πηγή. Ο κ. Ντομπρόβσκις φρόντισε να θυμίσει, πάντως, ότι η εκκρεμότητα του Κτηματολογίου συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Είναι τόσα χρόνια που το συζητάμε», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Προφανώς ο επίτροπος αναφερόταν στα πέντε προαπαιτούμενα (τα τρία απαιτούν νομοθέτηση) για τις χρήσεις γης και το κτηματολόγιο, που περιλαμβάνονται στη δεύτερη αξιολόγηση.

Είναι ντροπή

Δυστυχώς για το κτηματολόγιο και για την Ελλάδα, όλοι είχαν κάτι να καταθέσουν στο τραπέζι της συζήτησης. Ακούστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάρτισή του έχει αργήσει εδώ και τριάντα χρόνια και ότι είναι «ντροπή» η εκκρεμότητα.

Δεν έλειψε η ένδειξη ενόχλησης για «τους Ελληνες» που, όπως το έθεσε εις εκ των παρευρισκομένων, «έχουν πάρει τόσα χρήματα γι’ αυτό και ακόμη δεν έχουν κάνει τίποτα». Δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι υπάρχει νέα δέσμευση της κυβέρνησης για συγκεκριμένο χρονικό ορόσημο. Και άπαντες, μεταξύ συγκατάβασης και δυσφορίας, αμφισβήτησαν εκ νέου την πιθανότητα να ολοκληρωθεί εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η ικανότητα της χώρας ή της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας μια μεταρρύθμιση εντός των προβλεπομένων ορίων, τα οποία, όπως σημείωσε άλλος επίτροπος, «θέτει η ίδια η κυβέρνηση στον εαυτό της». Αλλά σπάνια αυτό διανθίζεται με τόσο γλαφυρές ιστορίες. Οπως έτερου επιτρόπου που, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, συνέδραμε στη συζήτηση υπογραμμίζοντας ότι η εκκρεμότητα εμποδίζει τις επενδύσεις. Και φυσικά, οι περισσότεροι είχαν να πουν μια ιστορία για κάποιον φίλο τους που ήθελε να αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα, αλλά αμφιβάλλοντας για το μέλλον της επένδυσης, έκανε πίσω.

Η επίμαχη εκκρεμότητα δεν απασχολεί καθόλου το ΔΝΤ. Φαίνεται, όμως, ότι είναι ένα από τα 40 «ευρωπαϊκά» προαπαιτούμενα, των οποίων η ψήφιση θα ζητηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και, πάντως, πριν από την εκταμίευση της δόσης (εκτός αν παραπεμφθεί και πάλι στο μέλλον). Κάποιοι διαβλέπουν την ενδεχόμενη δημιουργία νέων προβλημάτων. Αλλά η ηπιότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κομισιόν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μάλλον δεν προδιαθέτει απαραίτητα για κάποιου είδους εμπλοκή.

Το μαρτύριο

Σε κάθε περίπτωση, παρότι δεν λέγεται επισήμως, στους κόλπους των θεσμών υπάρχει η αίσθηση ότι μετά την ψήφιση των μέτρων θα ακολουθήσει ένα διάστημα ηρεμίας και «σταθερότητας». Κάποιοι δεν αποκλείουν να γίνει και προσπάθεια αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση –είτε μέσω νέων προσλήψεων στο Δημόσιο είτε με άλλους τρόπους– όπως, άλλωστε, έχει συμβεί στο παρελθόν. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται το ενδεχόμενο η δόση που θα εκταμιευθεί να είναι ακριβώς όσα χρειάζεται η οικονομία και, πάντως, όχι μια γενναία δόση ρευστότητας.

Το σκεπτικό πίσω απ’ το μαρτύριο της σταγόνας δεν είναι νέο και είχε επαναληφθεί και στην πρώτη αξιολόγηση. Ανάμεσα στις γραμμές, το μήνυμα είναι πως κανένας δεν εμπιστεύεται την επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, των οποίων δεν έχει την περίφημη ιδιοκτησία (ownership). Αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο, λένε. Κάπως έτσι, η δόση με σύνεση προκρίνεται ως στρατηγική αποτροπής της χαλάρωσης των κυβερνητικών ηθών και ρυθμών.

Αρμόδια πηγή παραδεχόταν ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος να διατηρηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση. Οπως το έθετε η ίδια πηγή, «ήδη η κυβέρνηση έχει μια ζώνη ασφαλείας ρευστότητας για να βγει στις αγορές. Γιατί να της προσφερθεί ακόμα μεγαλύτερη;». Εμμέσως πλην σαφώς, ομολογείται ότι η υπερβολική ρευστότητα θα χαλάρωνε τα πράγματα. Δεν είναι η πρώτη φορά και προφανώς ούτε η τελευταία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή