Ο ευπατρίδης Αριστείδης Αλαφούζος

Ο ευπατρίδης Αριστείδης Αλαφούζος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τακτική και συχνή επικοινωνία που διατηρούσα προσωπικά με τον Αριστείδη Αλαφούζο είχε διακοπεί εντελώς τους τελευταίους μήνες, αφού σιγά σιγά, όμως σταθερά, απομακρυνόταν από τον μάταιο τούτο κόσμο. Είχε ανοίξει τα πανιά του για το μεγάλο ταξίδι προς την αγαπημένη του Λένα, που ο αποχωρισμός της του ήταν πλέον αβάσταχτος. Εφυγε, λοιπόν, διακριτικά και με την αξιοπρέπεια που διέκρινε την προσωπικότητά του.

Τον Αριστείδη Αλαφούζο γνώρισα με τη μεσολάβηση της αείμνηστης αγαπημένης του Λένας. Στις επαφές και τις συνομιλίες μαζί του με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι απέφευγε να μιλάει για τον εαυτό του ή να καταφέρεται κατά συνανθρώπων του. Την ανυπόκριτη αγάπη του για τον αδύναμο άνθρωπο τη μετέτρεπε, αθόρυβα πάντα, με αγαθοεργίες, τις οποίες μόνο οι αποδέκτες τους γνώριζαν.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σαντορίνη, περνούσε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του και το φιλόξενο σπίτι του στην Οία ήταν πάντα γεμάτο με φίλους που απολάμβαναν τη ζεστασιά και την αγάπη του Αριστείδη και της Λένας. Ελπίζω άλλοι, πιο αρμόδιοι, θα αναφερθούν στην παντοειδή προσφορά του στο νησί. Σε μένα αναλογεί να αναδείξω μόνο μία πτυχή αυτής της προσφοράς.

Από τη στιγμή που ο Αριστείδης Αλαφούζος πληροφορήθηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε το έργο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, μετατράπηκε σε ένθερμο υποστηρικτή του και αρωγό παντοιοτρόπως. Η ανάδειξη των προβλημάτων μέσω της «Καθημερινής» και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης συνέβαλαν τα μέγιστα στη διευκόλυνση του έργου μας. Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα ήταν η εξασφάλιση πόρων για τη συντήρηση των τοιχογραφιών, που επί δεκαετίες στοιβάζονταν στις αποθήκες του αρχαιολογικού χώρου.

Με συνεχή χορηγία του Αριστείδη Αλαφούζου, μέσω της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, επί δεκαετίες επιτελέστηκε ένα πολύ σημαντικό έργο: πολλές δεκάδες τετραγωνικών μέτρων τοιχογραφίες συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν σε μεγάλες συνθέσεις. Αυτήν την προσφορά του τη θεωρούσε υποχρέωση απέναντι στο νησί του, στην πατρίδα του, στην ανθρωπότητα, χωρίς να διεκδικεί έστω και ένα ελάχιστο αντάλλαγμα. Είναι ακριβώς αυτή η ανιδιοτελής συμπεριφορά του που με έκανε να τον θεωρώ ευπατρίδη. Ολοι οι εμπλεκόμενοι στη μελέτη και ανάδειξη της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που άμεσα ή έμμεσα γνωρίσαμε αυτόν τον ευπατρίδη, του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας. Ας είναι το χώμα της Σαντορίνης του ελαφρό.

* Ο κ. Χρίστος Ντούμας είναι διευθυντής των ανασκαφών στο Ακρωτήρι Θήρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή