ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπουτάρης: Καθαρισμός από ιδιώτες

Μπουτάρης: Καθαρισμός από ιδιώτες

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιώτες για τον καθαρισμό της πόλης προτίθεται να προχωρήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εφόσον η κατάσταση δεν ομαλοποιηθεί άμεσα. Ηδη, ύστερα από τρεις ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των υπαλλήλων καθαριότητας στη Θεσσαλονίκη, 4.000 τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους. Χθες συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ εμπόδισαν τα απορριμματοφόρα να βγουν από το μηχανοστάσιο, προκειμένου να λειτουργήσει η υπηρεσία έσx1τω και με προσωπικό ασφαλείας. Η απεργία αναμένεται να λήξει σήμερα, όμως σε αντίθετη περίπτωση ο δήμαρχος επισημαίνει ότι «επιβάλλεται να βρεθεί μια λύση για να καθαρίσει η πόλη».

Η απεργιακή κινητοποίηση οργανώθηκε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ ως αντίδραση στο μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην παράταση των συμβάσεων των υπαλλήλων καθαριότητας. Ειδικά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει οξύτατο πρόβλημα, καθώς διαθέτει 750 συμβασιούχους που εργάζονται στην καθαριότητα, οι περισσότεροι από τους οποίους παρέμειναν στον δήμο μετά την παράταση των συμβάσεων. Ομως ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπογράφει την παράταση των συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι στην πλειονότητά τους να παραμένουν απλήρωτοι. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει διαδικασία πρόσληψης νέων συμβασιούχων μέσω οκτάμηνων συμβάσεων, ωστόσο αυτό απαιτεί 4-5 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Αντιθέτως, ο Δήμος Αθηναίων στάθηκε «τυχερός», καθώς περίπου 300 συμβασιούχοι που εργάζονται στην καθαριότητα του δήμου δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα 24 μήνες συνεχούς εργασίας, που είναι το όριο για την παράταση των συμβάσεων που θέτει το Σύνταγμα. Στους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων οι πληρωμές γίνονται κανονικά, οπότε τουλάχιστον προς το παρόν η πόλη δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας.

Ο Γεώργιος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου (σ.σ. όπου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προχώρησαν στην αποκομιδή των απορριμμάτων) τονίζει ότι η κυβέρνηση εφόσον θέλει μπορεί να λύσει άμεσα το θέμα προκηρύσσοντας διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Κλειστοί θα παραμείνουν και σήμερα πολλοί δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Οι εργαζόμενοι απεργούν για την ένταξη στην υποχρεωτική εκπαίδευση και των τμημάτων των προνηπίων, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης πάντως, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους των εργαζομένων, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.