Τουρκικό βέτο στη συνεργασία ΝΑΤΟ – Αυστρίας

Τουρκικό βέτο στη συνεργασία ΝΑΤΟ – Αυστρίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Βέτο στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία άσκησε η Τουρκία, προκαλώντας διακοπή των κοινών δραστηριοτήτων της Συμμαχίας με 41 κράτη.

Σε δήλωσή του ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ, καταδίκασε την τουρκική πρωτοβουλία. «Καταδικάζω την τουρκική στάση στο ΝΑΤΟ. Η συμπεριφορά της Αγκυρας είναι ανεύθυνη και ενισχύει την άποψή μας ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ μακριά από την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με το βέτο αυτό η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ η εμπλοκή αυτή θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις ειρηνευτικές αποστολές στα δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ. Η Αυστρία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, με αποστολή που αριθμεί περισσότερους από 400 στρατιώτες και αστυνομικούς στη χώρα.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Συμμαχίας με την Αυστρία δεν πρόκειται να διακοπεί.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη σημαντική συμβολή της Αυστρίας στην κοινή μας ασφάλεια και ελπίζουμε ότι τα προβλήματα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας θα επιλυθούν πολύ σύντομα», ανέφερε. Η τουρκική οργή με τη Βιέννη οφείλεται στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων επί αυστριακού εδάφους για το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Η πρόταση Κερν

Από τη μεριά του, ο Αυστριακός πρόεδρος Κρίστιαν Κερν καταδίκασε την εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων που φέρονται να ανήκουν στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και κατά δημοσιογράφων αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Ο πρόεδρος Κερν πρότεινε έτσι τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή