Το ΟΠΑ επιμένει στη «δύσκολη» Πατησίων

Το ΟΠΑ επιμένει στη «δύσκολη» Πατησίων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κυψέλη, δίπλα στη «δύσκολη» Πατησίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργεί το νέο, εντυπωσιακό, μοντέρνο πενταώροφο κτίριό του, αποδεικνύοντας την «αταλάντευτη επιλογή του για αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας», όπως ανέφερε χθες ο πρύτανης του ΟΠΑ Εμμανουήλ Γιακουμάκης.

Ειδικότερα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν χθες με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, της πρώην ΑΣΟΕΕ δηλαδή, επί των οδών Τροίας, Κιμώλου και Σπετσών.

«Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα ίδρυμα που αποδεικνύει ότι καμία κρίση δεν μπορεί να κάμψει την επιτυχία των πανεπιστημιακών και των φοιτητών που θέλουν να δουλέψουν και να προοδεύσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία κατά την τελετή των εγκαινίων.

«Οραμά μας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποτελεί σταθερά διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας στις επιστήμες της Οικονομίας, της Διοίκησης και της Πληροφορίας, και να συμβάλλει, με τη δράση του και την προσφορά του, στις προκλήσεις της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας. Για την υλοποίηση του οράματος αυτού το ΟΠΑ έχει ως βασικούς πυλώνες τις ιδρυματικές αξίες του: την αριστεία, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την κοινωνική προσφορά», ανέφερε ο κ. Γιακουμάκης, εστιάζοντας και στη σημασία του κτιρίου για την περιοχή.

Η ταυτότητα του ιδρύματος

«Την επιστημονική ταυτότητα του ΟΠΑ προσδιορίζουν οι τρεις σχολές του: η Σχολή Οικονομικών Επιστημών, η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας, με τους περίπου 12.000 ενεργούς φοιτητές τους.

Η καθημερινή παρουσία των φοιτητών και του προσωπικού του πανεπιστημίου στη συγκεκριμένη περιοχή θα συντελέσει στην αναβάθμισή της. Οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, στο μέσον μιας πόλης η οποία μεταλλάσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Βιώνουμε τις δυσκολίες, παρακολουθούμε διαρκώς και επισταμένα τις επιπτώσεις της σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της δοκιμασίας που διέρχεται η χώρα στην ευρύτερη των εγκαταστάσεων του ιδρύματος περιοχή. Είναι  άμεσα ορατή η αλλοίωση της κοινωνικής σύνθεσης της περιοχής, η αύξηση της παραβατικότητας. Ομως, αταλάντευτη επιλογή και απόφασή μας είναι να παραμείνουμε ένα πανεπιστήμιο του κέντρου της πόλης των Αθηνών, ένας πυρήνας που λειτουργεί –και θα εξακολουθήσει να λειτουργεί– ανασχετικά στην υποβάθμιση του ιστορικού της κέντρου». Στη σημασία του κτιρίου στην περιοχή εστίασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Το πανεπιστήμιο είναι άσυλο ελευθερίας διακίνησης ιδεών και όχι ανομίας. Είμαστε σύμμαχοι απέναντι στις δυνάμεις της βίας και της οπισθοδρόμησης. Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα ανομίας, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αυτό το αίσχος», είπε ο κ. Καμίνης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ λίγο πριν από την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων, με ιδιαίτερη συγκίνηση, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Εμμανουήλ Γιακουμάκης προσέφερε τιμητικές πλακέτες στον Γρηγόρη Πραστάκο και στον Κωνσταντίνο Γάτσιο, πρώην πρυτάνεις, επί των ημερών των οποίων ξεκίνησε η απόκτηση του κτιρίου και το έργο της μετατροπής του σε σύγχρονο πανεπιστημιακό κτίριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή