ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευκαιρίες και χαμόγελα στον «Κήπο της Λυσούς» στην Καλαμάτα

Ευκαιρίες και χαμόγελα στον «Κήπο της Λυσούς» στην Καλαμάτα

Την απόλυτη ικανοποίηση να βλέπεις τους κόπους σου να ανταμείβονται. Και μια επένδυση για το μέλλον. Αυτά προσφέρει σε 15 Μεσσήνιους νέους με νοητική υστέρηση και ελαφρά αναπηρία το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη βιολογική καλλιέργεια της κοινωφελούς εταιρείας «Ο Κήπος της Λυσούς», που δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Γερμανίδα δημοσιογράφο Βαλτράουτ Σπέρλιχ και την Εύα-Μαρία Λανγκ, με κύρια χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Ηρακλής, που εδρεύει στο Λιχτενστάιν.

Το πρόγραμμα αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση νέων με νοητική υστέρηση στη βιολογική καλλιέργεια, υπό την καθοδήγηση γεωπόνων, κηπουρών και κοινωνικού λειτουργού. Δύο εκπαιδευτικά φυτώρια σε Καλαμάτα και Μάνη, στα οποία 15 νέοι ηλικίας από 18 έως και 42 ετών μαθαίνουν να καλλιεργούν με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, θα μπορούν να απασχοληθούν σε φυτώρια και σε άλλες κηπουρικές εργασίες.

«Ο κήπος πήρε το όνομα LYSO από τον εκδοτικό μας οίκο που βρισκόταν υπό ανάπτυξη όταν ξέσπασε η κρίση. Αποφασίσαμε, αντί να εκδίδουμε βιβλία για την αρχαιότητα στην Ελλάδα, να επενδύσουμε στο μέλλον της χώρας», σημειώνει η δρ Σπέρλιχ. Οπως εξηγεί στην «Κ», «στην Ελλάδα μετά το σχολείο δεν υπάρχει τίποτε γι’ αυτά τα παιδιά. Δεν έχουν τι να κάνουν».

Αρχικά βρέθηκαν οι χώροι. Οπως είπε στην «Κ» η κ. Ελευθερία Ξαγοράρη, γεωπόνος της ομάδας Κήπου και υπεύθυνη του σχεδιασμού του προγράμματος, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» παραχώρησε για τους σκοπούς του προγράμματος ένα αχρησιμοποίητο θερμοκήπιο 420 τ.μ. στην Καλαμάτα, ενώ στη Μάνη το θερμοκήπιο παραχωρήθηκε από ιδιώτη. Εν συνεχεία εντοπίστηκαν οι νέοι εκπαιδευόμενοι, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Καλαμάτας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας «Η Υπομονή» και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλαμάτας. Αποκαταστάθηκαν τα θερμοκήπια, αγοράστηκαν τα εργαλεία, φτιάχτηκαν τα παρτέρια, και τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησαν τα μαθήματα.

Τα προϊόντα του «Κήπου της Λυσούς» διατίθενται στην τοπική αγορά. Αλλωστε το πρόγραμμα έχει την ένθερμη υποστήριξη και του Δήμου Καλαμάτας. Κάθε Σάββατο, στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, ομάδα των νέων «κηπουρών» βιώνει τη διαδικασία της πώλησης των προϊόντων. Τα έσοδα διατίθενται για τις δικές τους ανάγκες. «Τους ρωτήσαμε τι θέλουν να κάνουν με τα χρήματα αυτά. Μας είπαν ότι θέλουν να πάνε μία εκδρομή», επισημαίνει η κ. Ξαγοράρη. «Οι νέοι είναι πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Και έχουν ξετρελαθεί με τη λαϊκή αγορά. Θέλουν όλοι να συμμετέχουν», σημειώνει και προσθέτει: «Ο περισσότερος κόσμος έχει άγνοια και δεν ξέρει πώς να φερθεί στα άτομα με νοητική υστέρηση. Ομως όταν καταλάβεις ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν δεύτερη σκέψη, και τους μιλήσεις όπως μιλάς στον οποιοδήποτε, αυτό λειτουργεί. Ετσι ανοίγει ο δρόμος στην επικοινωνία».

«Αυτή η εργασία με ευχαριστεί», αναφέρει ο Πολυχρόνης, μέλος της ομάδας των νέων κηπουρών. «Τώρα περιμένω κάθε απόγευμα με χαρά την επόμενη μέρα που θα δουλέψω ξανά στα θερμοκήπια. Και το βράδυ πάω χαρούμενος για ύπνο γιατί πέρασα μια όμορφη μέρα».

Ελλειψη πόρων

Η λίστα αναμονής για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμεί επιπλέον 30 νέους, που σημαίνει ότι ο κήπος… επείγεται να μεγαλώσει. Σύμφωνα με την κ. Σπέρλιχ, αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα του προγράμματος είναι ότι οι πόροι του δεν επαρκούν για να καλύψουν όλη τη ζήτηση. Για την εκπαίδευση των παιδιών απασχολούνται επί πληρωμή οκτώ άτομα, και εάν ενταχθούν και τα 30 παιδιά που είναι σε αναμονή, θα χρειαστεί το πρόγραμμα να απασχολήσει επιπλέον γεωπόνους- δασκάλους.

Η έλλειψη πόρων έχει «καθηλώσει» στο τελωνείο και ένα όχημα οκτώ θέσεων, δωρεά ιδρυμάτων και ιδιωτών από τη Γερμανία, για τη μετακίνηση των εκπαιδευομένων από και προς τα θερμοκήπια, για την οποία τώρα το πρόγραμμα μισθώνει ταξί με κόστος που φτάνει τις 2.000 ευρώ τον μήνα. Για να εκτελωνιστεί το όχημα-δωρεά, απαιτούνται 20.000 ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με την κ. Σπέρλιχ, η εταιρεία δεν είναι σε θέση να διαθέσει.