Δολοφονική επίθεση κατά Παπαδήμου – συναγερμός στην αντιτρομοκρατική και για παρόμοια δέματα

Δολοφονική επίθεση κατά Παπαδήμου – συναγερμός στην αντιτρομοκρατική και για παρόμοια δέματα

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύμα τρομοκρατικής επίθεσης έπεσε χθες το απόγευμα ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος. Ενώ επέστρεφε σπίτι του στο Ψυχικό, συνοδεία υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος και αστυνομικών της προσωπικής του φρουράς, άνοιξε παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο, με συνέπεια να προκληθεί έκρηξη που τον τραυμάτισε στον θώρακα και στην κοιλιά. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου υπεβλήθη σε χειρουργικό καθαρισμό των τραυμάτων του. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η κατάσταση της υγείας του δεν ενέπνεε ιδιαίτερη ανησυχία. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταφέρθηκαν και δύο υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, που επέβαιναν στο ίδιο όχημα με τον κ. Παπαδήμο. Πρόκειται για τον οδηγό του πρώην πρωθυπουργού και τον υπεύθυνο ασφαλείας του. Υπέστησαν ελαφρά τραύματα από την πυροδότηση της βόμβας. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 6.30 μ.μ., τη στιγμή που η μαύρη Μερσεντές στην οποία επέβαιναν ο κ. Παπαδήμος και οι δύο υπάλληλοι της τράπεζας βρισκόταν στη συμβολή των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος βρισκόταν μόνος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, ήλεγχε –καθ’ οδόν προς το σπίτι του– την αλληλογραφία που είχαν νωρίτερα παραλάβει συνεργάτες του από τα γραφεία που διατηρεί στο κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών (κατέχει τη θέση του προέδρου) και την Τράπεζα της Ελλάδος. Τη στιγμή που άνοιξε τον φάκελο–βόμβα σημειώθηκε έκρηξη, από την οποία ο ίδιος τραυματίστηκε στον θώρακα και στην κοιλιά και ελαφρύτερα οι άλλοι δύο επιβαίνοντες. Η μαύρη Μερσεντές ακολουθείτο από δύο συνοδευτικά οχήματα, ένα αυτοκίνητο και μία μηχανή, στα οποία επέβαιναν συνολικά τρεις αστυνομικοί με πολιτικά, μέλη της προσωπικής φρουράς του κ. Παπαδήμου. Σημειώνεται ότι στη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού μετέχουν συνολικά οκτώ αστυνομικοί (αντί 12 το 2015), όπως διευκρίνισαν χθες στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι τραυματίες από την έκρηξη μεταφέρθηκαν (και οι τρεις με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ) στον «Ευαγγελισμό», ενώ το σημείο της έκρηξης αποκλείστηκε από αστυνομικούς. Αρχικά ήλεγξαν το σημείο πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) υπό τον φόβο να υπάρχουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και άλλα παγιδευμένα δέματα και στη συνέχεια την εξερεύνηση του χώρου ανέλαβαν συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που εξάλλου ανέλαβε την προανάκριση. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο φάκελος με τον εκρηκτικό μηχανισμό διαλύθηκε σε κομμάτια και θα απαιτηθεί επίμονη προσπάθεια προκειμένου να ανασυντεθεί και να εξαχθούν στοιχεία για τον αποστολέα του δέματος. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε «σκαμμένο» βιβλίο, όπως ακριβώς έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Ταχυδρομήθηκε στο γραφείο του κ. Παπαδήμου στην Ακαδημία Αθηνών, απ’ όπου φέρεται ότι το παρέλαβε χθες το πρωί ο υπάλληλος της ΤτΕ που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια του πρώην πρωθυπουργού και βρισκόταν μαζί του τη στιγμή της έκρηξης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο εν λόγω υπάλληλος φέρεται να ήλεγξε το δέμα – βόμβα στα δύο μηχανήματα X-ray που λειτουργούν στην ΤτΕ: ένα σταθερό μηχάνημα στην είσοδο του κτιρίου και ένα δεύτερο –φορητό–, δίχως πάντως να εντοπίσει κάτι ύποπτο. Ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο φάκελος πέρασε από X-ray της Βουλής.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος και η συνοδεία του δεν επέβαιναν –ως συνήθως– σε θωρακισμένο όχημα της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς αυτό είχε αποσταλεί για σέρβις, αλλά σε λιμουζίνα, που λόγω χαμηλής θωράκισης απορρόφησε μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος.

Πάντως, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το συμβάν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ενώ στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο της αστυνομίας σήμανε συναγερμός για το ενδεχόμενο παρόμοια παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα να έχουν αποσταλεί και σε άλλους πρώην ή εν ενεργεία αξιωματούχους, σε μια επανάληψη του μπαράζ αποστολής δεμάτων–βομβών τον περασμένο Μάρτιο.

Πολλά τραύματα σε θώρακα, κοιλιά, πόδια

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που τραυματίστηκε χθες από την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστεί πολλά τραύματα στον θώρακα, στην κοιλιακή χώρα και στα πόδια, και «η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία». Ελαφριά επιφανειακά τραύματα έφεραν οι δύο υπάλληλοι της τράπεζας που επέβαιναν μαζί του στο αυτοκίνητο και παρέμειναν σε νοσηλεία για καθαρά προληπτικούς λόγους. Ειδικότερα, ο πρώην πρωθυπουργός και οι δύο συνοδοί του διακομίστηκαν λίγα λεπτά μετά τις 7 μ.μ. με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου. Στον κ. Παπαδήμο παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για αρκετά επιφανειακά τραύματα στον θώρακα, στην κοιλιά και στους μηρούς, ενώ υποβλήθηκε και σε πλήρη κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στα ΤΕΠ, ο πρώην πρωθυπουργός είχε τις αισθήσεις του και επικοινωνούσε με το προσωπικό. Οι γιατροί του νοσοκομείου έκριναν απαραίτητο τον χειρουργικό καθαρισμό τραύματος στο δεξί μηρό στον οποίο υπεβλήθη χθες το βράδυ. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, αργά χθες το βράδυ, ο κ. Παπαδήμος εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για προληπτικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή