Αρειος Πάγος: Εκδοση Βούκοβιτς στα Σκόπια

Αρειος Πάγος: Εκδοση Βούκοβιτς στα Σκόπια

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύμα πολιτικής δίωξης, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα Σκόπια μετά την πτώση του Γκρούεφσκι, εμφάνισε εαυτόν ο 30χρονος πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας των Σκοπίων Ντέργιαν Βούκοβιτς, ωστόσο ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι πρέπει να εκδοθεί στην πατρίδα του προκειμένου να δικαστεί για κατοχή βόμβας και 805 γραμμαρίων μαριχουάνας.

Ο Αρειος Πάγος υιοθέτησε την άποψη του εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη και απέρριψε την προσφυγή του Βούκοβιτς.

Αρχικά, το Συμβούλιο Εφετών της Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσής του στα Σκόπια. Ο Βούκοβιτς άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο, η οποία και απερρίφθη. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι ο 30χρονος δεν πρόκειται να επιστρέψει άμεσα στα Σκόπια, καθώς η απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει να υπογραφεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης ενώ αναμένεται και η απόφαση επί της αίτησης για χορήγηση πολιτικού ασύλου την οποία έχει υποβάλει.

Κατά τη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης ο Βούκοβιτς υποστήριξε ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας και η δίωξή του είναι πολιτική. «Μετά την πτώση του Γκρούεφσκι σχεδόν ταυτόχρονα με συνέλαβαν, απολύθηκε από την αστυνομία ο αδελφός μου και τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο πατέρας μου, επίσης αστυνομικός», είπε ο 30χρονος. Ο ίδιος αναφερόμενος στα ναρκωτικά που βρέθηκαν στην κατοχή του σημείωσε ότι «δεν βρήκαν τίποτα κατά τη διάρκεια της σύλληψής μου, αλλά αργότερα. Δραπέτευσα για να σωθώ, καθώς μέσα στο κελί μου, μου επιτέθηκαν με αυτοσχέδιο μαχαίρι και με τραυμάτισαν».

Η συνήγορός του Νατάσσα Ζαραλίδου επεσήμανε ότι «τον μετατρέπουν σε εγκληματία για να επιστρέψει στα Σκόπια όπου θα τον εξοντώσουν φυσικά», ενώ η ίδια διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες και «μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα».

Ο Βούκοβιτς, σερβικής καταγωγής, ήταν επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Ομάδας των Σκοπίων. Τον Μάιο του 2015 στο Κουμάνοβο η αντιτρομοκρατική συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK. Οπως είπε ο ίδιος ο Βούκοβιτς στους δικαστές, την περίοδο που ήταν ο Γκρούεφσκι στην εξουσία «ήμουν κάτι σαν ήρωας στη χώρα μου», αλλά μετά την επικράτηση των Αλβανόφωνων «τα πράγματα για μένα άλλαξαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή