Επί ποδός οι κοινοτάρχες χωριών στη Χίο

Επί ποδός οι κοινοτάρχες χωριών στη Χίο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται η τοπική κοινωνία στη Χίο, καθώς χθες ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Νικόλαος Ζησιμόπουλος ενημέρωσε τις Αρχές του νησιού ότι οι εργασίες για το προαναχωρησιακό κέντρο στην περιοχή Ολύμποι θα ξεκινήσουν άμεσα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «Κ» που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου. Οι κοινοτάρχες των χωριών που βρίσκονται κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή απείλησαν με παραίτηση, ωστόσο στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν στη λειτουργία προαναχωρησιακού κέντρου ζητώντας όμως να γίνει σε άλλο σημείο.

Προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να δώσει χρόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποβάλει τις δικές της προτάσεις, αναβάλλοντας μέχρι την Κυριακή τη μεταφορά –η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί– των κοντέινερ για τη δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο.

Ωστόσο ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Νικόλαος Ζησιμόπουλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού για τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ο εναλλακτικός χώρος που προτίθενται να προτείνουν. Συγκεκριμένα, πρέπει να έχει έκταση 15-20 στρέμματα, να διαθέτει σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφελείας και να ανήκει στο Δημόσιο. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι έχουν αποκλειστεί η ΒΙΑΛ, όπου λειτουργεί το hotspot του νησιού, ο πρώην ΧΑΔΑ και το σημείο 18, θέσεις που παλαιότερα είχαν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων. «Πριν από ένα χρόνο είχαμε συζητήσει για τον ΧΑΔΑ και είχαν ενημερωθεί όλοι ότι υπάρχει χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την κατασκευή του προαναχωρησιακού κέντρου. Ομως τότε δεν ελήφθη καμία απόφαση, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπαναχώρησε», ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι οι τοπικοί άρχοντες είχαν ενημερωθεί στις αρχές της εβδομάδας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για το σχέδιο της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του προαναχωρησιακού στη Χίο. «Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί είναι πολύ δύσκολη και οι κάτοικοι έχουν δείξει μεγάλη ανοχή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μετανάστες κατευθύνονται τους τελευταίους μήνες προς τη Χίο, προφανώς γιατί γνωρίζουν ότι στο νησί δεν υπάρχει υποδομή για να τεθούν υπό περιορισμό», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Χαρακτηριστικά, τον Μάρτιο έφθασαν στη Χίο 825 άτομα (σε σύνολο αφίξεων σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου 1.526 ατόμων), τον Απρίλιο 513 (σε σύνολο 1.156 ατόμων) και τον Μάιο έως χθες είχαν φθάσει 723 άτομα (σε σύνολο 1.257 αφίξεων). Τον Μάιο οι αφίξεις μεταναστών έχουν εμφανίσει ελαφρά αύξηση καθώς έρχονται στα ελληνικά νησιά κατά μέσον όρο 60 άτομα την ημέρα σε σύγκριση με τον Απρίλιο, που ο μέσος όρος των αφίξεων ήταν 39 άτομα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Χίου Μανώλης Βουρνούς σε δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ ζήτησε επιπλέον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή