Πράσινες διαδρομές και βαρκάδα στον Αχέροντα

Πράσινες διαδρομές και βαρκάδα στον Αχέροντα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς καθόρισε ο Κηφισός την ιστορική πορεία της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος; Από πού πήρε το όνομά του ο ναός της Αγίας Τριάδας του Νερού στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας; Πού βρίσκεται ο ταφικός μαρμάρινος Λέοντας της Κάντζας και τι έτρωγαν οι κάτοικοι της αρχαίας Ολύνθου; Οι απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα αποκαλυφθούν στο κοινό στο πλαίσιο των αξιόλογων δράσεων που διοργανώνουν 50 εφορείες αρχαιοτήτων και μουσεία ανά την Ελλάδα, συμμετέχοντας στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017.

Με άξονα τη σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με την πολιτισμική κληρονομιά και την ανάγκη προστασίας του ως ενιαίου συνόλου, οι διαδρομές έχουν ελεύθερη συμμετοχή και προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τοπία σπάνιας ομορφιάς και υψηλής ιστορικής αξίας, αρχίζοντας από οικείους χώρους όπως η Ακρόπολη. Εκεί, οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση της Εφορείας Αθηνών θα μάθουν για τη συνύπαρξη της Στοάς Ευμένους και του Ηρωδείου με την τοπική χλωρίδα (Κυριακή στις 10.30 π.μ., τηλ. 210-32.33.009). Την ίδια ώρα, στην Αρχαία Αγορά οικογένειες με παιδιά από 8 ετών θα λάβουν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων με θέμα τα φυτά της περιοχής, τις χρήσεις, τις απεικονίσεις τους στην τέχνη και στους μύθους που είναι συνυφασμένοι με τα ονόματά τους.

Αλλα για όσους προτιμούν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα, οι Πράσινες Διαδρομές υπόσχονται να μας ταξιδέψουν σε άγνωστους ή ελάχιστα «περπατημένους» προορισμούς. Ανάμεσά τους η υστεροβυζαντινή Αγία Τριάδα του Νερού στην Πάρνηθα (τηλ. 210-33.21.753), ο υγρότοπος της Βραυρώνας (τηλ. 22990-27.340) και το μνημείο του Λέοντα της Κάντζας, χτισμένο τον 4ο π.Χ. αιώνα στον λόφο του Αγίου Νικολάου (210-32.13.122). Προγραμματίζονται, ακόμα, ξενάγηση στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο των μεταλλουργικών εργαστηρίων της Σούριζας και περίπατος στην κοιλάδα όπου σώζονται ίχνη των αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων και κατάλοιπα των εργασιών της Γαλλικής και Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (τηλ. 22920-22.817).

Εκτός Αττικής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα – Καλαμά συνδιοργανώνουν μια σειρά δράσεων στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και παρουσίαση του τοπικού οικοσυστήματος, ενώ η ένωση λεμβούχων της περιοχής προσφέρει στους επισκέπτες μια βαρκάδα στο Δέλτα του Αχέροντα.

​​Περισσότερα στο new.culture.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή