Κούρο αρχαϊκής περιόδου εντόπισε και κατέσχεσε η ΕΛΑΣ

Κούρο αρχαϊκής περιόδου εντόπισε και κατέσχεσε η ΕΛΑΣ

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας Κούρος αρχαϊκής περιόδου (550 π.Χ), μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, εντοπίστηκε στην κατοχή δύο Ελλήνων , 36 και 63 ετών αντίστοιχα. Οι δύο ημεδαποί συνελήφθησαν μετά έλεγχο του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση της  ΕΛΑΣ, μετά από πολύμηνη έρευνα για την ταυτοποίηση ενός αγνώστου που κατείχε ένα αρχαίο αντικείμενο, το οποίο προσπαθούσε  να πωλήσει, έναντι του χρηματικού ποσού του 200.000 ευρώ, κατάφεραν να εντοπίσουν τους  συλληφθέντες  σε αυτοκίνητο στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου και αποφασίσθηκε ο έλεγχός τους.

Ακολούθησε  έρευνα στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, όπου και βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο, κάτω από τη θέση του συνοδηγού, εντός σακιδίου, ένας αρχαίος κούρος αποτελούμενος από τέσσερα συνανήκοντα μέρη.

Το αρχαίο αντικείμενο εξετάστηκε  από αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν αναθηματικό Κούρο, από μάρμαρο της Νάξου, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα συνανήκοντα τμήματα, συνολικού μήκους -47- εκατοστών, του οποίου δεν σώζονται τα κάτω άκρα, από τα γόνατα και κάτω.

Χρονολογείται στην Αρχαϊκή περίοδο (550 π.Χ.) εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.

Επιπρόσθετα μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 36χρονου στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη  ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και 42 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

Kατασχέθηκε επίσης  το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο αλλά και τρία κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους αναφέρεται στην παράνομη κατοχή και μεταφορά, προς περαιτέρω διάθεση, αρχαίου κινητού μνημείου μεγάλης αξίας,

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή